top of page

Γυναικεία Ηγεσία: Μια πραγματικότητα που καταρρίπτει τα στερεότυπα
Η γυναίκα στην εποχή μας διεκδικεί τη θέση που της αξίζει. Πρωταγωνιστεί στην κοινωνία, την οικογένεια, την πολιτική και στο επιχειρείν και αποδεικνύει ότι είναι εξίσου ικανή με τον άνδρα. Παρά τα εμπόδια, τις αμφισβητήσεις και τις ιδεολογικές αγκυλώσεις καταφέρνει και γίνεται παράδειγμα ηγετικής παρουσίας, σημείο αναφοράς και όχι αποκλεισμού.

Σε αυτή τη νέα εποχή που οι διακρίσεις και οι διαχωρισμοί μεταξύ των φύλων έχουν αρχίσει να υποχωρούν βλέπουμε τη γυναίκα «Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ», «επικεφαλής του ΝΒΑ σε θέματα διαιτησίας Μισέλ Τζόνσον», «μελλοντική αρχηγό των Σοσιαλδημοκρατών στην Αυστρία, Πάμελα Ρέντι-Βάγκνερ ‒ αξιοσημείωτο διότι κάτι αντίστοιχο δεν έχει συμβεί τα τελευταία εκατόν τριάντα χρόνια στην πολιτική ιστορία της χώρας», «στη λίστα Leadership του Fortune ‒ τη Μέρι Μπάρα, CEO στην General Motors, που ανέλαβε τα ηνία της εταιρείας σε μια πολύ κρίσιμη στιγμή».

Η γυναίκα έρχεται στην επικαιρότητα όχι μόνο για τις ηγετικές της δεξιότητες, την ισχυρή της παρουσία και την αποτελεσματική της διοίκηση, αλλά για τη σημασία που έχει στην εξέλιξη των κοινωνιών. Τα στερεότυπα της ανδρικής κυριαρχίας σιγά σιγά γκρεμίζονται, καθώς η γυναίκα κερδίζει συνεχώς έδαφος κατακτώντας θέσεις υψηλής ευθύνης στην πολιτική, στις επιστήμες και στον χώρο των επιχειρήσεων.

Τα παραδείγματα σπουδαίων γυναικών που αφήνουν ανεξίτηλη τη σφραγίδα τους στους χώρους όπου επιλέγουν να δραστηριοποιηθούν αυξάνονται καθημερινά, δίνοντας την αίσθηση ότι τα κυρίαρχα χαρακτηριστικά της διαφαινόμενης επιτυχίας είναι ένας μοναδικός συνδυασμός πρωτοβουλιών, ικανοτήτων και δημιουργικότητας.

Σύγχρονες έρευνες και τάσεις που αναδεικνύονται από διεθνή φόρουμ παρουσιάζουν τη δυναμική που φαίνεται να αποκτά η γυναίκα σε ρόλο ηγέτριας τονίζοντας συγκεκριμένα πως:

  1. Η ηγεσία των γυναικών είναι βασική προϋπόθεση για την αντιμετώπιση των σύγχρονων και μελλοντικών προκλήσεων των επιχειρήσεων και οργανισμών (AXA, Women’s Forum 2017 / Φόρουμ Γυναικών).

  2. Μία στις πέντε εταιρείες στην Ελλάδα διοικείται από γυναίκες. Το γυναικείο μάνατζμεντ φέρνει θετικότερα αποτελέσματα στην κερδοφορία των επιχειρήσεων (Έρευνα της ICAP Group για τη Γυναικεία Επιχειρηματικότητα ‒ Leading Women in Business 2015).

Παράλληλα, οι περιπτώσεις γυναικών που έχουν κυβερνήσει με πυγμή και αποτελεσματικά, πηγαίνοντας κόντρα στα στερεότυπα και, πολλές φορές, στη λαϊκή βούληση, είναι αξιοσημείωτες. Η σύγκριση της Άνγκελα Μέρκελ με τη σιδηρά κυρία, τη Μάργκαρετ Θάτσερ, που ανέλαβε τα ηνία της Μεγάλης Βρετανίας σε μια από τις πιο δύσκολες στιγμές της Ιστορίας της, το 1979, και την οδήγησε σε σύγκρουση, σε αλλαγή οικονομικής πολιτικής, σε πόλεμο (με την Αργεντινή το 1982 ‒στα νησιά Φόκλαντ‒, για να αποπροσανατολίσει και να γίνει περισσότερο δημοφιλής), αλλά και σε οικονομική αναγέννηση, δεν είναι τυχαία.

Ζούμε σε μια εποχή μεγάλων συγκρούσεων και αλλαγών σε κοινωνικό, οικονομικό και πολιτικό επίπεδο, και η αξία της γυναίκας ως μητέρας, συζύγου, εργαζόμενης και ανθρώπου με πολιτιστικά, επιστημονικά και σύγχρονα αντανακλαστικά αποκτά περισσότερο νόημα στη συνείδηση μιας κοινωνίας, που αναζητά λύσεις, όραμα και ένα στήριγμα στις κρίσιμες στιγμές.

Ο ρόλος της σύγχρονης γυναίκας είναι πολυσχιδής και δεν περιορίζεται σε τοίχους υποταγής και ανελευθερίας. Πλέον η γυναίκα ορίζει την τύχη μιας χώρας, μιας επιχείρησης, ενός οργανισμού και αποτελεί εντέλει διαμορφωτή ενός από τους βασικότερους πυλώνες της κοινωνίας, την οικογένεια.

Οι γυναίκες εμπνέουν και εμπνέονται καθημερινά. Είναι επιστημονικά καταρτισμένες, έχουν εξαιρετικές ικανότητες και είναι πολύτιμες σε θέσεις ηγεσίας.

Το μέλλον τούς ανήκει. Διότι είναι εκείνες που με οξυδέρκεια και ευαισθησία μπορούν να δουν, να αντιληφθούν, να σταθμίσουν και να μετατρέψουν τις απειλές, τους κινδύνους και τους φόβους σε μονοπάτια σταθερής ανάπτυξης, ποιοτικών παρεμβάσεων, γόνιμων προτάσεων και ελπίδας.Αν θέλετε να βρείτε περισσότερες πληροφορίες πάνω στο συγκεκριμένο θέμα, μπορείτε να διαβάσετε το βιβλίο της Νάνσυς Παπαλεξανδρή ΓΥΝΑΙΚΕΙΑ ΗΓΕΣΙΑπου κυκλοφόρησε στη νέα σειρά ΜΑΝΑΤΖΜΕΝΤ – ΗΓΕΣΙΑ.Η σειρά ΜΑΝΑΤΖΜΕΝΤ – ΗΓΕΣΙΑ έχει στόχο την ανάπτυξη των στελεχών και την ουσιαστική βελτίωση των διοικητικών, ηγετικών και επιχειρηματικών ικανοτήτων τους ώστε να συμβάλουν στην επίτευξη εξαιρετικών αποτελεσμάτων και στη διαρκή επιτυχία των επιχειρήσεων και των οργανισμών τους.

Διευθυντής της σειράς είναι ο διακεκριμένος καθηγητής Μάνατζμεντ και Διευθυντής του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Διοίκησης Επιχειρήσεων για Στελέχη (Executive MBA) στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών Δημήτρης Μπουραντάς.

Μπορείτε να δείτε όλα τα βιβλία της σειράς εδώ.ΓΥΝΑΙΚΕΙΑ ΗΓΕΣΙΑΣύμφωνα με τις πρόσφατες διεθνείς μελέτες, μόλις το 5-6% των επιχειρήσεων παγκοσμίως διοικείται από γυναίκες. Οι γυναίκες ηγέτιδες αποτελούν μια σοβαρή πρόκληση για τις σύγχρονες και μελλοντικές συνθήκες των επιχειρήσεων, των οργανισμών αλλά και των κοινωνιών, αφού η συνεισφορά τους είναι σημαντική, παρόλο που αναγνωρίζεται ελάχιστα.

Στο βιβλίο αυτό, η διακεκριμένη καθηγήτρια Νάνσυ Παπαλεξανδρή, αξιοποιώντας την παγκόσμια έρευνα και τις καλές πρακτικές που εφαρμόζονται από τις επιχειρήσεις, απαντά σε πολύ κρίσιμα ερωτήματα, όπως: • Ποια είναι τα σημαντικά χαρακτηριστικά της γυναικείας ηγεσίας και σε τι διαφέρουν από τα αντίστοιχα των ανδρών; Ποια είναι τα οφέλη τους για τις επιχειρήσεις και τους οργανισμούς; • Ποια εμπόδια και ποιους περιορισμούς αντιμετωπίζουν οι γυναίκες στην άσκηση ηγεσίας και την καριέρα τους και πώς μπορούν να τα διαχειρίζονται αποτελεσματικά; • Ποιες πρακτικές χρησιμοποιούν οι επιχειρήσεις και οι οργανισμοί που στοχεύουν στην ανάπτυξη της γυναικείας ηγεσίας; Ένα βιβλίο που θα βοηθήσει τις γυναίκες να αντιληφθούν τα δυνατά τους σημεία, και τους άνδρες συνεργάτες τους να τα αναγνωρίσουν και να τα αποδεχτούν, προκειμένου μέσα από μια δυναμική ισότιμη σχέση να προκύψουν ποικίλα οφέλη.

 


Ανδρέας Μανίκας

Ο ΑΝΔΡΕΑΣ ΜΑΝΙΚΑΣ γεννήθηκε στην Αθήνα το 1981 και μεγάλωσε σε ένα από τα ομορφότερα μέρη της βορειοανατολικής Αττικής τη Μαλακάσα, μαζί με τους γονείς και την αδερφή του. Εκεί έζησε τα παιδικά του χρόνια, πήγε σχολείο, γνώρισε φίλους και απέκτησε σπουδαίες εμπειρίες. Τα τελευταία χρόνια μαζί με τη σύζυγο και τον γιό τους κατοικούν στην Πεύκη. Είναι απόφοιτος της Φιλοσοφικής Σχολής Αθηνών και έχει δύο μεταπτυχιακούς τίτλους στην ιστορία και φιλοσοφία των επιστημών και της τεχνολογίας καθώς και στη διαχείριση κρίσεων στην Αυτοδιοίκηση. Επαγγελματικά δραστηριοποιείται από το 2007 ως σύμβουλος επικοινωνίας, τόσο στον ιδιωτικό όσο και στο δημόσιο τομέα, έχοντας συμμετάσχει σε σημαντικά project. Η ενασχόλησή του με τον εθελοντισμό και την κοινωνική δραστηριοποίηση μέσω συλλογικών φορέων αποτελεί μέρος της ατομικής και συλλογικής του ταυτότητας. Η τέχνη του «γράφειν» εκτός από «χόμπι» είναι ένα από τα βασικότερα χαρακτηριστικά της καθημερινότητας του. Λατρεύει την ιστορία, το διάβασμα, την επικοινωνία, αποκομίζοντας σπουδαία οφέλη που τον κάνουν καλύτερο πολίτη και Άνθρωπο.

bottom of page