top of page

Διπλή “προειδοποίηση” σήμερα από Κομισιόν για τράπεζες και μεταρρυθμίσεις

Της Δήμητρας Καδδά

Τις δύο εκθέσεις που έχουν γραφτεί ειδικά για την ελληνική οικονομία θα ανακοινώσει σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Θεωρείται δεδομένο ότι θα έχουν στοιχεία κριτικής και “κόκκινα” σημεία.

Αυτό που μένει να φανεί είναι τα “ψιλά γράμματα” που θα περιέχουν και αν η διατύπωσή τους θα είναι τέτοια που θα αφήνει το περιθώριο εύρεσης μιας λύσης σε πολιτικό επίπεδο. Δηλαδή αν θα συνεχίσει να είναι εφικτό έως τις 11 Μαρτίου που συνεδριάζει το Eurogroup για το ελληνικό ζήτημα, να “ξεκλειδώσει” η ενεργοποίηση των παρεμβάσεων ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους (δικαιούται 200 εκατ. ευρώ περίπου ετησίως μέσα από τη διατήρηση του χαμηλού επιτοκίου του δευτέρου δανείου και 650 εκατ. περίπου ανά εξάμηνο λόγω των επιστροφών κερδών ομολόγων που σήμερα διακρατούνται).

Η κίτρινη κάρτα Η πρώτη έκθεση είναι η δεύτερη μετά-προγραμματική αξιολόγηση σε Καθεστώς Ενισχυμένης Εποπτείας (μία ανά τρίμηνο έως και τα μέσα του 2022). Θα περιλαμβάνει τη λίστα με τα 16 προαπαιτούμενα του 2018, πολλά εκ των οποίων παρουσιάζουν εκκρεμότητες, με πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές να αναμένουν σημεία κριτικής για όσα δεν έγιναν.

Κυριότερο μέτωπο ανάμεσα στα 16 προαπαιτούμενα είναι αυτό του διαδόχου καθεστώτος του νόμου Κατσέλη. Η διαπραγμάτευση για το τελικό περιεχόμενο του εν λόγω νομοσχεδίου συνεχίζεται, με τον χρόνο πλέον να τελειώνει αφού πέρα από την πίεση που ασκούν οι δανειστές την Πέμπτη λήγει και η δίμηνη παράταση που είχε δοθεί στο ισχύον καθεστώς προστασίας της πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμούς. Η κυβέρνηση επιχειρεί να βρει λύση αλλά και να φέρει “μπροστά” τον δεύτερο πυλώνα, αυτόν της απομείωσης των κόκκινων δανείων μέσα από τα σχέδια του ΤΧΣ και της ΤτΕ για να περιορίσει την κριτική.

Η κόκκινη έκθεση Η δεύτερη έκθεση που θα ανακοινωθεί σήμερα είναι η εμπεριστατωμένη μελέτη για τις μακροοικονομικές ανισορροπίες στην Ελλάδα. Συντάχθηκε με εντολή του Eurogroup (συνολικά εκθέσεις δημοσιεύονται σήμερα για 13 κράτη).

Αναμένεται να περιγράφει τις ανοιχτές πληγές της ελληνικής οικονομίας στο πεδίο του χρέους, των κόκκινων δανείων, αλλά και των εξαγωγών, των επενδύσεων και της ανεργίας. Θα καταλήγει σε συστάσεις πολιτικής με τις οποίες θα πρέπει επίσης να συμμορφωθεί η Αθήνα στο πλαίσιο του άλλου “πυλώνα” εποπτείας στον οποίο υπάγεται (γίνεται στο πλαίσιο του “μηχανισμού επαγρύπνησης” που προβλέπουν οι κανόνες της Ε.Ε. για τη Δημοσιονομική Εποπτεία και για το Ευρωπαϊκό Εξάμηνο).

Αύριο το EWG για την Ελλάδα Και τα δύο πορίσματα για την Ελλάδα αναμένεται να τεθούν επί τάπητος αύριο στο τραπέζι του Euroworking Group προς πολιτική αποτίμηση. Ουσιαστικά, για πρώτη φορά, θα ανοίξουν τα “χαρτιά” τους οι εκπρόσωποι των υπουργών Οικονομικών.

Θα φανεί λοιπόν αν υπάρχει διάθεση για μία πολιτική απόφαση η οποία θα ξεπερνά τα “αγκάθια” ή αν θα ζητηθούν πρόσθετες διαβεβαιώσεις/παρεμβάσεις από την ελληνική πλευρά. Στο “ισοζύγιο” θα προσμετρηθούν και άλλα μέτωπα όπως η αύξηση του κατώτατου, τα αναδρομικά που διεκδικούνται μέσω δικαστικών αποφάσεων, η απόφαση διατήρησης του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ σε νησιά του Αιγαίου και άλλα πολιτικά πεδία.

Στα σενάρια που συζητούνται για τις εν λόγω αποφάσεις περιλαμβάνονται από μία θετική απόφαση με παράλληλη δέσμευση της κυβέρνησης να προσαρμοστεί σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, έως την “εντολή” προς την Κομισιόν να συντάξει συμπληρωματικό σημείωμα προς το Eurogroup της 11ης Μαρτίου, καλώντας παράλληλα την Ελλάδα να προβεί σε προσαρμογές. Σε ένα -ακραίο και λόγω των ευρωεκλογών και των άλλων πολιτικών μετώπων της ΕΕ- ενδεχόμενο συζητείται, σε κάποιους κύκλους, ακόμα και η μερική ενεργοποίηση των παρεμβάσεων ελάφρυνσης του χρέους ή μία αναβολή των εν λόγω αποφάσεων κατά ένα μήνα (σ. σ. για το Eurogroup του Απριλίου).

Οι αγορές Δεν είναι μόνο οι θεσμοί όμως αυτοί που περιμένουν τις εκθέσεις της Κομισιόν. Στην “αναμονή” βρίσκονται και οι αγορές. Την Παρασκευή αναμένονται οι ανακοινώσεις της Moody’s, ενώ η κυβέρνηση επιχειρεί να καταστρώσει την επόμενη έκδοση ομολόγου. Προς το σκοπό αυτό θεωρείται πολύ σημαντικό να διατηρηθεί η αίσθηση ότι η ελληνική οικονομία παραμένει στο δρόμο της δημοσιονομικής αλλά και της διαρθρωτικής προσαρμογής, έστω και με αποκλίσεις. Παράλληλα, η κυβέρνηση συντάσσει το νέο πολυετή προϋπολογισμό έως και το 2023 ζητώντας μέσα στο Μάρτιο από τους αρμόδιους φορείς να στείλουν δεσμευτικά όρια δαπανών. Στόχος είναι η ψήφισή του μέσα στο Μάιο (είναι υποχρεωτική για όλα τα κράτη- μέλη).

Προς το παρόν, στο δημοσιονομικό πεδίο οι θεσμοί δεν βλέπουν αποκλίσεις για τα προηγούμενα έτη ενώ μένει να αποτιμηθεί πώς θα κριθούν τα πρώτα στοιχεία για τις επιδόσεις του 2019 ( καταγράφουν οριακή απόκλιση εσόδων για το μήνα Ιανουάριο).

capital.gr / Της Δήμητρας Καδδά

bottom of page