top of page

Είμαστε ομάδα; Συνεργαζόμαστε; Τότε μπορούμε να πετύχουμε ακόμα και το ακατόρθωτο!

Μάνατζμεντ-Ηγεσία / Είμαστε ομάδα; Συνεργαζόμαστε; Τότε μπορούμε να πετύχουμε ακόμα και το ακατόρθωτο!

Είμαστε ομάδα; Συνεργαζόμαστε; Τότε μπορούμε να πετύχουμε ακόμα και το ακατόρθωτο!

Η συνεργασία δεν είναι απλώς μια σύνθετη λέξη που αναλύεται ετυμολογικά· είναι κάτι παραπάνω. Η έννοιά της αποτελεί πραγματική αξία ζωής με πολλαπλά οφέλη στην καθημερινότητά μας.

Οικογένεια, σχολείο, φίλοι, εργασία, ελεύθερος χρόνος. Λέξεις που ζωντανεύουν και παίρνουν νόημα όταν τις δούμε μέσα από το συλλογικό και όχι το ατομικό πρίσμα. Μέσα από το ομαδικό πνεύμα, τη διάθεση του «εμείς» και όχι του «εγώ».

Του «εμείς» που μπορεί να αλλάξει τα πάντα προς το καλύτερο. Να μετατρέψει:

  1. Τον ελεύθερο χρόνο σε δημιουργικότητα.

  2. Το σχολείο σε συλλογικότητα.

  3. Την οικογένεια σε ομάδα.

  4. Τους φίλους σε υποστηρικτές.

  5. Την εργασία σε χόμπι.

Μέσα από την ομαδικότητα λοιπόν μπορούμε να αλλάξουμε νοοτροπίες και συμπεριφορές που μέχρι χθες μας δημιουργούσαν εμπόδια στις σκέψεις και τις πράξεις μας, και να μετουσιώσουμε τα «θέλω» μας σε κοινούς στόχους. Υπηρετώντας έναν κοινό σκοπό ουσιαστικά αρχίζουμε να επικοινωνούμε με τους γύρω μας, ερχόμαστε πιο κοντά και διαχειριζόμαστε καλύτερα το πρόβλημα, βλέποντας μαζί πλέον τη λύση. Διότι μόλις συνειδητοποιήσουμε ότι επικοινωνούμε με τους δίπλα μας, αλληλεπιδρούμε και γινόμαστε αποτελεσματικότεροι.

Εξάλλου «τα σπουδαία πράγματα στις επιχειρήσεις δε γίνονται ποτέ από ένα άτομο, γίνονται από μια ομάδα ανθρώπων», όπως είχε πει ο Steve Jobs.

Βλέποντας την ομαδικότητα ως βασικό συστατικό της στρατηγικής για την επιτυχία μιας επιχείρησης, τότε μόνο μπορείς να χτίσεις το κοινό όραμα. Διότι κερδίζοντας η ομάδα, κερδίζει κάθε μέλος της. Μέσα από τους διακριτούς ρόλους του κάθε μέλους, μέσα από τις γνώσεις, τις ικανότητες και τις δεξιότητες, την εξειδίκευση και την ειλικρινή θέληση του καθενός, η επιχείρηση που επενδύει στην ομάδα κερδίζει τελικά το στοίχημα – για να βελτιώσει την αναπτυξιακή της πορεία, για να εμπνεύσει τους εργαζομένους της, για να αυξήσει την αποδοτικότητά τους, για να κερδίσει την εμπιστοσύνη του κοινού, για να βελτιώσει τη φήμη της και για να στοχεύει όλο και ψηλότερα.

Αυτό είναι και το στοίχημα στις μέρες μας. Να πετυχαίνουμε το ακατόρθωτο όλοι μαζί. Γιατί κανείς δεν μπορεί μόνος του.Αν θέλετε να βρείτε περισσότερες πληροφορίες πάνω στο συγκεκριμένο θέμα, μπορείτε να διαβάσετε το βιβλίο του PATRICK LENCIONI ΟΙ ΠΕΝΤΕ ΔΥΣΛΕΙΤΟΥΡΓΙΕΣ ΜΙΑΣ ΟΜΑΔΑΣ, που κυκλοφόρησε στη νέα σειρά ΜΑΝΑΤΖΜΕΝΤ – ΗΓΕΣΙΑ.Η σειρά ΜΑΝΑΤΖΜΕΝΤ – ΗΓΕΣΙΑ έχει στόχο την ανάπτυξη των στελεχών και την ουσιαστική βελτίωση των διοικητικών, ηγετικών και επιχειρηματικών ικανοτήτων τους ώστε να συμβάλουν στην επίτευξη εξαιρετικών αποτελεσμάτων και στη διαρκή επιτυχία των επιχειρήσεων και των οργανισμών τους.

Διευθυντής της σειράς είναι ο διακεκριμένος καθηγητής Μάνατζμεντ και Διευθυντής του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Διοίκησης Επιχειρήσεων για Στελέχη (Executive MBA) στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών Δημήτρης Μπουραντάς.

Μπορείτε να δείτε όλα τα βιβλία της σειράς εδώ.ΟΙ ΠΕΝΤΕ ΔΥΣΛΕΙΤΟΥΡΓΙΕΣ ΜΙΑΣ ΟΜΑΔΑΣΜε περισσότερα από δύο εκατομμύρια αντίτυπα παγκοσμίως, αυτό είναι το απόλυτο βιβλίο αποτελεσματικής διαχείρισης ομάδων. Ένα must read στις μεγαλύτερες συμβουλευτικές εταιρείες, γραμμένο από έναν εκ των κορυφαίων συμβούλων επιχειρήσεων.

Μέσω μιας συναρπαστικής αφήγησης, ο Lencioni αποκαλύπτει ποιες είναι οι πέντε δυσλειτουργίες μιας ομάδας, και εμβαθύνει στο συγκεκριμένο θέμα, παρουσιάζοντας, με έναν μυθιστορηματικό, αλλά άκρως διδακτικό τρόπο, τους λόγους για τους οποίους οι ομάδες, ακόμα και οι πλέον χαρισματικές, δυσκολεύονται να πετύχουν καλύτερο συνολικό αποτέλεσμα απ’ ό,τι το άθροισμα των μονάδων τους.

Προκρίνοντας ένα δυνατό μοντέλο με δραστικά βήματα, ο Lencioni επιτυγχάνει να: • Αναπτύξει ουσιαστικά την ικανότητα των στελεχών να αντιμετωπίζουν τις δυσλειτουργίες της ομάδας τους, ώστε αυτή να «κερδίζει πρωταθλήματα». • Συμβάλει στην καλλιέργεια του ομαδικού πνεύματος και της αποτελεσματικής ομαδικής συμπεριφοράς οποιουδήποτε φιλοδοξεί να είναι ιδανικός ομαδικός εταίρος. • Προτείνει πρακτικές για την αποτελεσματική συνεργασία και τη λήψη από κοινού δημιουργικών αποφάσεων ή για την επίλυση προβλημάτων.

Μια συναρπαστική ιστορία, γραμμένη με δυνατό αλλά πολύ απλό τρόπο, για όλους όσοι φιλοδοξούν να γίνουν αληθινοί ηγέτες.

Ένα παγκόσμιο μπεστ σέλερ για την ανάπτυξη επιτυχημένων ομάδων.


 


The Author

Ανδρέας Μανίκας

Ο ΑΝΔΡΕΑΣ ΜΑΝΙΚΑΣ γεννήθηκε στην Αθήνα το 1981 και μεγάλωσε σε ένα από τα ομορφότερα μέρη της βορειοανατολικής Αττικής τη Μαλακάσα, μαζί με τους γονείς και την αδερφή του. Εκεί έζησε τα παιδικά του χρόνια, πήγε σχολείο, γνώρισε φίλους και απέκτησε σπουδαίες εμπειρίες. Τα τελευταία χρόνια μαζί με τη σύζυγο και τον γιό τους κατοικούν στην Πεύκη. Είναι απόφοιτος της Φιλοσοφικής Σχολής Αθηνών και έχει δύο μεταπτυχιακούς τίτλους στην ιστορία και φιλοσοφία των επιστημών και της τεχνολογίας καθώς και στη διαχείριση κρίσεων στην Αυτοδιοίκηση. Επαγγελματικά δραστηριοποιείται από το 2007 ως σύμβουλος επικοινωνίας, τόσο στον ιδιωτικό όσο και στο δημόσιο τομέα, έχοντας συμμετάσχει σε σημαντικά project. Η ενασχόλησή του με τον εθελοντισμό και την κοινωνική δραστηριοποίηση μέσω συλλογικών φορέων αποτελεί μέρος της ατομικής και συλλογικής του ταυτότητας. Η τέχνη του «γράφειν» εκτός από «χόμπι» είναι ένα από τα βασικότερα χαρακτηριστικά της καθημερινότητας του. Λατρεύει την ιστορία, το διάβασμα, την επικοινωνία, αποκομίζοντας σπουδαία οφέλη που τον κάνουν καλύτερο πολίτη και Άνθρωπο.

bottom of page