ΕΙΚΟΝΕΣ THΣ EΛΛAΔAΣ | ΓH
Η ελληνική γη οργανώνεται με βάση τη διάταξη των μεγάλων ορεινών όγκων της χώρας σε παράλληλες οροσειρές οι οποίες τη διατρέχουν από άκρη σε άκρη σχηματίζοντας ένα τόξο με εννέα ζώνες και τέσσερις υποζώνες. Ανάμεσα σ’ αυτές τις εξάρσεις ανοίγονται λεκάνες, λεκανοπέδια και πεδιάδες όπου ρέουν μικρά και μεγάλα ποτάμια, και σχηματίζονται λίμνες, λιμνοθάλασσες και βάλτοι.
ΕΙΚΟΝΕΣ THΣ EΛΛAΔAΣ | ΘΑΛΑΣΣΑ
Κυρίαρχο στοιχείο του ελληνικού τοπίου είναι η θάλασσα. Οι εκτεταμένες ακτογραμμές της χώρας έχουν ανάπτυγμα δεκαπέντε χιλιάδων χιλιομέτρων. Στο περίγραμμά τους περιέχονται αναρίθμητοι όρμοι, κόλποι, ακρωτήρια, χερσόνησοι και ισθμοί. Η ανοιχτή επιφάνεια της θάλασσας έξω από τις ακτές χωρίζεται σε τέσσερα κύρια και πέντε μικρότερα πελάγη, που με τη σειρά τους υποδιαιρούνται σε δώδεκα θάλασσες. Σαν κάποιος να τα σκόρπισε με τυχαία ζάρια, υπάρχουν περισσότερα από 1500 μικρά και μεγάλα νησιά που επιπλέουν στο υδάτινο στοιχείο, άλλοτε σε πυκνές και άλλοτε σε αραιές διατάξεις, σχηματίζοντας δέκα ομάδες.
ΟΙΚΟΛOΓIKH ΣKEΨH & APXITEKTONIKH
non nobis solum (όχι μονάχα για τους εαυτούς μας) ~ Κικέρων, De Officiis " Η λεγόμενη κοινωνία της αφθονίας οδηγεί σε αυτοκαταστροφή και αυτοαναίρεση της ανθρωπότητας. Η σημερινή πραγματικότητα ξεπερνά τα χειρότερα σενάρια των ταινιών τρόμου και επιστημονικής φαντασίας. Και το ερώτημα είναι: Μπορεί να αποφύγουμε αυτό το σενάριο αφανισμού της φύσης και του ανθρώπου; Μπορεί να αποσυνδέσουμε την ενέργεια και την παραγωγή από τους ρύπους και την κλιματική αλλαγή; Ή μήπως η αειφόρος ανάπτυξη είναι πια μια ουτοπία και πρέπει να συμφιλιωθούμε με την ιδέα της μηδενικής ανάπτυξης;" Γιάννης Παλαιοκρασσάς, Ενέργεια. Η αρχή και το τέλος του καπιταλισμού. Ευάλωτη Γη, εκδ. Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, Αθήνα 2008, σ. 63