«Κραυγή αγωνίας» για τη συρρίκνωση του πληθυσμού: Η Ανωτάτη Συνομοσπονδία Πολυτέκνων και η Ένωση Περιφερειών Ελλάδας, ενώνοντας τη φωνή τους με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, έχουν «χτυπήσει καμπανάκι» για τις αρνητικές επιπτώσεις στην πορεία της ελληνικής οικονομίας από τη μείωση του πληθυσμού, καθώς και από τη μαζική έξοδο των Ελλήνων επιστημόνων στο εξωτερικό.
Η ανεργία, η περιστασιακή και επισφαλής απασχόληση, αλλά και η μείωση του οικογενειακού εισοδήματος, είναι τα κύρια αίτια του δημογραφικού προβλήματος. Οι ανεξέλεγκτες μειώσεις εισοδημάτων, οι αυξήσεις φόρων, η μη απορρόφηση των παιδιών σε βρεφονηπιακούς σταθμούς, αλλά και η αύξηση των «ευέλικτων μορφών απασχόλησης» ειδικά στους νέους, έχουν κάνει αποτρεπτική κάθε σκέψη για την δημιουργία οικογένειας.
Το δημογραφικό από εθνικό θέμα έχει πλέον εξελιχθεί σε εφιάλτη και δείχνει να είναι η αχίλλειος πτέρνα της ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, αλλά και της μείωσης του ελληνικού χρέους. Τα διαθέσιμα στοιχεία των τελευταίων χρόνων οδηγούν στο σχεδόν αδιαπραγμάτευτο συμπέρασμα πως ό,τι κατάφερε με κόπο η Ελλάδα να κερδίσει στα χρόνια της «ευμάρειας», όταν -έτσι κι αλλιώς- τα νέα ζευγάρια δύσκολα έπαιρναν την απόφαση για 2ο και 3ο παιδί, το έχασε μέσα στα οκτώ χρόνια της κρίσης!
Η Ελλάδα των μνημονίων παρακολουθεί σήμερα τη συρρίκνωσή της, ανήμπορη να αντιδράσει. Το γεγονός αυτό πρέπει άμεσα να περιοριστεί και να επιβραδυνθεί ο ρυθμός γήρανσης. Για να γίνει αυτό, χρειάζεται η παροχή γενναίων κινήτρων για την ενίσχυση της γεννητικότητας, αλλά και μείωσης της μετανάστευσης των νέων.
Απαιτείται εδώ και τώρα να υπάρξει άμεση, υπεύθυνη, συντονισμένη και σοβαρή δημογραφική πολιτική, που θα έχει ως στόχο τη διαμόρφωση ενός κοινωνικού και εργασιακού περιβάλλοντος, ευνοϊκού για τη δημιουργία οικογένειας, την απόκτηση παιδιών και την παραμονή των νέων στον τόπο μας.
Πρέπει να δημιουργηθεί Υπουργείο Οικογενειακής Πολιτικής
Να έχουμε αύξηση της ανάπτυξης, ώστε να μπορεί να υπάρξει και στήριξη του ασφαλιστικού συστήματος.
Να υπάρξει ουσιαστική μείωση των βαρών για οικογένειες με περισσότερα του ενός παιδιά.
Να υπάρξει φορολογικό σύστημα που θα επιτρέπει μεγαλύτερες ευχέρειες εκπτώσεων για παιδιά προσχολικής, πρωτοβάθμιας, δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.
Να προστατευθεί η πρώτη κατοικία.
Τέλος, να δημιουργηθούν εκείνες οι συνθήκες που θα δίνουν τη δυνατότητα αύξησης των γεννήσεων και διεύρυνσης της οικογένειας.
Comments