top of page

Η περιοχή της Ελλάδας όπου επικρατεί παγετός ακόμη και το καλοκαίρι

Δείτε πού καταγράφονται θερμοκρασίες κάτω από το μηδέν ακόμη και τον Αύγουστο

Ένα από τα χαρακτηριστικά φαινόμενα στο κλίμα της Ελλάδας είναι ότι καταγράφονται μεγάλες αντιθέσεις στις θερμοκρασίες κατά την διάρκεια της ίδιας ημέρας, ανάλογα με την τοποθεσία

Υπάρχει ωστόσο μία περιοχή στην Ελλάδα, όπου σημειώνεται παγετός ακόμη και στα μέσα του Αυγούστου. Σίγουρα το μυαλό όλων πάει στο ψηλότερο βουνό της Ελλάδας, τον Όλυμπο, ωστόσο το παράδοξο αυτό καιρικό φαινόμενο παρατηρείται σε ένα άλλο βουνό, επίσης επιβλητικό και γεμάτο ομορφιές. Ο λόγος, όπως αναφέρει το exploringgreece.tv, για το Μαίναλο στην Αρκαδία.

Η αιτία που προκαλεί παγετό στο Μαίναλο

Στο Μαίναλο λοιπόν, υπάρχει ένα σημείο στο οποίο έχουν καταγραφεί πολύ χαμηλές θερμοκρασίες και παγετός όλες τις εποχές του χρόνου. Αυτό διαπιστώθηκε από μετεωρολογικούς σταθμούς που τοποθετήθηκαν σε δολίνες του βουνού, δηλαδή σε μεγάλες κοιλότητες που είναι σχηματισμένες από τη φύση σε αυτό. Στην πραγματικότητα πρόκειται για εντυπωσιακούς φυσικούς σχηματισμούς οι οποίοι έχουν δημιουργηθεί σε διάφορες ορεινές περιοχές της Ελλάδας λόγω καταβύθισης καταβύθισης του εδάφους. Το χαρακτηριστικό τους είναι ότι οι ίδιες περικλείονται από υψηλότερες ράχες, οι οποίες τις απομονώνουν από την ατμοσφαιρική κυκλοφορία και ταυτόχρονα τις προστατεύουν από τους ανέμους.

Σε αυτές τις δολίνες του Μαινάλου έχουν παρατηρηθεί και καταγραφεί οι χαμηλότερες θερμοκρασίες στην Ελλάδα κατά την περίοδο του καλοκαιριού. Πριν από περίπου 10 χρόνια, τον μήνα Ιανουάριο είχε καταγραφεί θερμοκρασία -35 βαθμούς Κελσίου. Μια θερμοκρασία που πιθανόν ούτε έχουμε φανταστεί ποτέ, ότι θα είχε σημειωθεί στην Ελλάδα. Αντίστοιχα και τους καλοκαιρινούς μήνες του παρελθόντος παρατηρήθηκαν πάρα πολύ χαμηλές θερμοκρασίες.

Πιο συγκεκριμένα κατά τα έτη 2011 έως και 2014 και με εξαίρεση τον Αύγουστο του 2012, δεν υπήρξε κανένας θερινός μήνας που να μη σημειώθηκε παγετός. Η θερμοκρασία έφτασε για παράδειγμα στους -4 ή και τους -4,5 Ιούνιο και Αύγουστο μήνα σύμφωνα με το meteo.

Η παγωμέμενη δολίνη της Κεχρωτής

Μια από τις πιο εντυπωσιακές και παγωμένες δολίνες στο Μαίναλο είναι η δολίνη της Κεχρωτής. Γιατί όμως συμβαίνει αυτό; Η συγκεκριμένη δολίνη οφείλει αυτές τις ακραίες τιμές ελάχιστων θερμοκρασιών και τον επί μήνες παγετό σε ένα πολύ γνωστό και συνηθισμένο ατμοσφαιρικό φαινόμενο. Μιλάμε για την λεγόμενη θερμοκρασιακή αναστροφή. Τι σημαίνει πρακτικά αυτό; Ότι κατά τη διάρκεια αυτού του φαινομένου, η θερμοκρασία του αέρα αυξάνεται τοπικά με το ύψος, αντί να μειώνεται όπως συμβαίνει κανονικά.

Το σημείο αυτό αποτελεί ακόμη ένα από τα παράξενα της Ελλάδας. Από αυτά που μια μικρή λεπτομέρεια μπορεί να σε κάνει να δεις με διαφορετικό μάτι ακόμη και ένα ολόκληρο βουνό όπως είναι το Μαίναλο.

Τα χωριά του Μαινάλου

Εξίσου όμορφα και γραφικά είναι και τα χωριά του Μαινάλου. Οικισμοί μικροί και μεγαλύτεροι, πάντα παραδοσιακοί και έτοιμοι να σε υποδεχτούν. Η Βυτίνα, η Στεμνίτσα και η Δημητσάνα είναι από τα πιο γνωστά που δε θα σε αφήσουν ασυγκίνητο, όποια εποχή κι αν βρεθείς εκεί. Πνιγμένα στο πράσινο, με γραφικές πλατείες και πλακόστρωτα που σε ταξιδεύουν σε μια άλλη Ελλάδα, πιο παραδοσιακή και πιο αυθεντική. Βγαλμένη από το χρονοντούλαπο.

Η Πιάνα και τα Λαγκάδια είναι τα πιο low profile χωριά που μπορούν να σου προσφέρουν εξίσου δυνατές συγκινήσεις. Το μόνο χρειάζεται είναι διάθεση και μερικές μέρες ελεύθερες για να τα γνωρίσεις από κοντά και να σου κλέψουν την καρδιά.

bottom of page