top of page

Κατατέθηκε πριν από λίγο στη Βουλή ο προϋπολογισμός για το 2019.
Το στικάκι (usb stick) παρέλαβε ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Γιώργο Χουλιαράκη.

Ο προϋπολογισμός θα εισαχθεί για συζήτηση στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής τη Δευτέρα 26 Νοεμβρίου, έως και την Τετάρτη 28 Νοεμβρίου.

Η συζήτησή του στην Ολομέλεια της Βουλής αναμένεται να ξεκινήσει στις 12 Δεκεμβρίου και η ψήφισή του με ονομαστική ψηφοφορία θα διεξαχθεί στις 18 Δεκεμβρίου.

Εγκρίθηκε από την Κομισιόν

Το σχέδιο προϋπολογισμού που υπέβαλε η Ελλάδα για το 2019 «εξασφαλίζει τη συμμόρφωση με τη δέσμευσή της να επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 3,5 % του ΑΕΠ», αναφέρει ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ωστόσο, η πρώτη μεταμνημονιακή έκθεση αξιολόγησης καταγράφει καθυστερήσεις στην υλοποίηση των εκκρεμοτήτων που έχουν μείνει από τις «ουρές» του 3ου Μνημονίου

«Η πρόοδος όσον αφορά τις μεταρρυθμίσεις σε άλλους τομείς είναι μέτρια και οι Αρχές θα πρέπει να επισπεύσουν την υλοποίησή τους για να επιτευχθούν οι στόχοι τους», αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με μια προειδοποίηση αναφορικά με την εκταμίευση των 600 εκατ. ευρώ από τα κέρδη του Ευρωσυστήματος.

«Η ενεργοποίηση των μέτρων για το Χρέος, η οποία θα εξαρτάται από την εφαρμογή συγκεκριμένων πολιτικών, και συμφωνήθηκε στο πλαίσιο της σημαντικής δέσμης μέτρων για το Χρέος που συμφωνήθηκαν κατά τη συνεδρίαση της Ευρωομάδας της 22ας Ιουνίου 2018, θα εξαρτηθεί από τη θετική αξιολόγηση στη δεύτερη έκθεση που θα συνταχθεί βάσει του πλαισίου ενισχυμένης εποπτείας. Η έκθεση αυτή θα δημοσιευθεί στις αρχές του επόμενου έτους», είναι το μήνυμα που στέλνουν οι Βρυξέλλες στην Αθήνα, καλώντας την κυβέρνηση να καλύψει το χαμένο έδαφος.

Οι εμφανείς και προφανείς καθυστερήσεις παρατηρούνται στην εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου, στις ιδιωτικοποιήσεις κυρίως στο πεδίο της Ενέργειας, στη στελέχωση της ΑΑΔΕ, στην ολοκλήρωση των αλλαγών στο Δημόσιο.

Κατάργηση του μέτρου της περικοπής

Την ίδια ώρα, και επισήμως, διά στόματος Μοσκοβισί, το μέτρο της περικοπής των συντάξεων καταργείται ως δημοσιονομικά αχρείαστο, ως υφεσιακό και ως αντικοινωνικό.

«Θα έβαζε 1,4 εκατομμύρια συνταξιούχους σε κίνδυνο φτώχειας. Δεν το θέλαμε, δεν χρειάζεται», σημείωσε ο επίτροπος, εκτιμώντας ότι η εισήγηση της Κομισιόν θα περάσει από το Eurogroup της 3ης Δεκεμβρίου χωρίς πρόβλημα.

Κατά τον Πιερ Μοσκοβισί, όλη αυτή η ιστορία δίνει και ένα πολιτικό μάθημα: Οι προσπάθειες των Ελλήνων και το πρόγραμμα αποδίδουν καρπούς και στο δημοσιονομικό πεδίο και στο πεδίο της οικονομικής μεγέθυνσης. Συμπλήρωσε, δε, ότι ανοίγει ο δρόμος για κατάργηση προνομοθετημένων μέτρων, χωρίς να αναφερθεί, πάντως, στη μείωση του αφορολογήτου, που είναι προγραμματισμένη για την Πρωτοχρονιά του 2020.

Τι προβλέπει

Σαφές είναι ότι από την κατάθεση του προϋπολογισμού έως την ψήφισή του, στις 18 Δεκεμβρίου, η κυβέρνηση θα επιχειρήσει ένα τσουνάμι παροχών και ελαφρύνσεων, με διπλό στόχο: αφενός να αμβλύνει τις εντυπώσεις από το μπαράζ φορολογικών επιβαρύνσεων των προηγούμενων ετών, αφετέρου να τραβήξει τα φώτα της δημοσιότητας μακριά από το χάος στο Χρηματιστήριο και τις τραπεζικές μετοχές.

Θέμα ημερών είναι, κατ’ αρχάς, η έκδοση των κοινών υπουργικών αποφάσεων για τα αναδρομικά των 820 εκατ. ευρώ σε ενστόλους, πανεπιστημιακούς, γιατρούς ΕΣΥ, δικαστικούς. Κρίσιμος είναι ο τρόπος φορολόγησης αυτών των αναδρομικών, ήτοι αν θα «απλώσουν» στο βάθος των ετών στα οποία αντιστοιχούν ή αν θα φορολογηθούν στο σύνολό τους.

Επιπλέον, ολοκληρώνεται η διαδικασία για τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών σε περίπου 250.000 επαγγελματίες, που είχαν μπει στο στόχαστρο με τον νόμο Κατρούγκαλου, αν και επιμελητήρια και επιστημονικοί φορείς επισημαίνουν ότι απαιτείται και σημαντική ελάφρυνση των συσσωρευμένων ληξιπρόθεσμων οφειλών τους και μείωση των φορολογικών βαρών.

Το επόμενο μεγάλο «πακέτο» είναι το μέρισμα, για νοικοκυριά με χαμηλό εισόδημα. Πέρυσι, περίπου 1,3 εκατομμύρια δικαιούχοι μοιράστηκαν 727 εκατ. ευρώ και στόχος της κυβέρνησης είναι να καλυφθεί ανάλογος αριθμός δικαιούχων και φέτος. Από το εύρος του υπερπλεονάσματος θα εξαρτηθεί η έκταση των παρεμβάσεων στο επίδομα θέρμανσης, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι εξετάζεται η δυνατότητα επαναφοράς του κονδυλίου στα 110 εκατ. ευρώ. Επιπλέον, εφόσον το επιτρέπουν οι δημοσιονομικές αντοχές, θα εξεταστεί η εφάπαξ ενίσχυση μη επιδοτούμενων ανέργων.

Στη δέσμη των εξαγγελιών θα ενταχθεί το στεγαστικό επίδομα, το οποίο θα ενεργοποιηθεί από τις αρχές του επόμενου έτους, με προϋπολογισμό περίπου 400 εκατ. ευρώ, δηλαδή χαμηλότερο από το αρχικό αντίμετρο των 600 εκατ. ευρώ. Υπό την «ομπρέλα» του θα τεθούν περίπου 340.000 δικαιούχοι, με επιδότηση ή του ενοικίου ή της δόσης στεγαστικού δανείου πρώτης κατοικίας. Η παράμετρος αυτή θα συνδυαστεί με τη διόλου εύκολα διαχειρίσιμη πραγματικότητα της εκπνοής του νόμου Κατσέλη στις 31 Δεκεμβρίου.

Η… κορωνίδα των εξαγγελιών θα αφορά στην αποφυγή των περικοπών στις κύριες και επικουρικές συντάξεις των παλιών συνταξιούχων, δηλαδή όσων πρόλαβαν και γλίτωσαν από τον νόμο Κατρούγκαλου. Οι πληροφορίες συγκλίνουν στο ότι η επίμαχη διάταξη θα καταργηθεί και μένει να διευκρινιστεί αν η κυβέρνηση θα αναλάβει ενώπιον του Eurogroup κάποια πολιτική δέσμευση για αντιμετώπιση ενδεχόμενων δημοσιονομικών αποκλίσεων.

Δεν θα πρέπει, πάντως, να λησμονεί κανείς ότι σε δέκα ημέρες θα πρέπει να πληρωθεί η τρίτη και τελευταία δόση του φόρου εισοδήματος, η τρίτη δόση του ΕΝΦΙΑ για το 2018, ενώ θα αναρτηθούν και τα τέλη κυκλοφορίας, ανεβάζοντας τον συνολικό λογαριασμό στα περίπου 2,7 δισ. ευρώ.

Πηγή: Κατατέθηκε στη Βουλή ο προϋπολογισμός του 2019 | iefimerida.gr

bottom of page