top of page

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ : ΜΙΑ ΠΡΕΣΒΗΣ ΑΣΣΟΣ ΣΤΟ ΜΑΝΙΚΙ ΤΟΥ ΑΛΕΞΗ ΤΣΙΠΡΑ

ΑΠΟ ΤΗ ΝΙΝΑ ΒΛΑΧΟΥ- Θ.

Όταν ακούστηκε, τον περασμένο Μάίο η είδηση ότι η κα Κατερίνα Π. Παναγοπούλου έγινε ειδική σύμβουλος του πρωθυπουργού σε θέματα Ελληνισμού της διασποράς, όλοι όσοι γνωρίζουν τον τρόπο με τον οποίο η Εθνική πρέσβης της Ελλάδας στο Συμβούλιο της Ευρώπης για το Fair Play Κατερίνα Παναγοπούλου εργάζεται εθελοντικά –πάντα- εντός κι εκτός των τειχών μνημόνευσαν την καλή τύχη του κ. Αλέξη Τσίπρα. ’ Πράγματι, η Κατερίνα Παναγοπούλου, με πείρα 20χρονης θητείας και ατέρμονης δράσης στο χώρο της αλληλεγγύης ως Πρόεδρος του Πανελλήνιου Αθλητικού Σωματείου Γυναικών «Η ΚΑΛΛΙΠΑΤΕΙΡΑ» αλλά και ως διπλωμάτης του κόσμου με διεθνή αναγνώριση , και με τη δυνατή εμβάθυνση των σχέσεων της, με την Ομογένεια, αποτελεί αναμφισβήτητα ιδανική περίπτωση για τον ρόλο που της ανατέθηκε να διαδραματίσει, και αβλεπί -θα πρόσθετα – τον άσσο στο μανίκι του κ. Τσίπρα! Το βιογραφικό της Κ.Π πλούσιο και γνωστό μας, από κάθε άποψη,! Από καλές σπουδές, επιχειρηματική καριέρα, οικογενειακή θέση, εθελοντική δράση.

Όπως γνωστή επίσης, η προσήλωση της σε κάθε τι το ωραίο το μεγάλο και το αληθινό!

Ιδανικά στα οποία έχει αφιερώσει τη ζωή της υπηρετώντας τα με πίστη, όχι μόνο στην ατομική αλλά και στη συλλογική προσπάθεια, όπως δηλώνει η κα Πρόεδρος , η κα Πρέσβης, η φίλη όλων, η Κατερίνα μας, , η απλή αυτή σπουδαία γυναίκα, με το διάπλατο χαμόγελο μόνιμα ζωγραφισμένο στο εντυπωσιακά γοητευτικό πρόσωπο της.

Θυμάμαι όταν την πρωτοείδα πριν χρόνια, στο πλευρό του κ. Περικλή Παναγόπουλου , ο οποίος συστήνοντας μας με ρώτησε, με πολύ καμάρι, αν είχα ξαναδεί ωραιότερο χαμόγελο, από αυτό της Κατερίνας… Η συνέχεια γνωστή… 30 χρόνια μαζί, ο ηγέτης του εφοπλισμού Περικλής Παναγόπουλος και η σύζυγός του Κατερίνα αποτελούν ένα από τα πιο αξιοζήλευτα ζευγάρια της ελληνικής κι όχι μόνο κοινωνίας!

Η Κατερίνα έχοντας πλέον διακριθεί για το σπουδαίο έργο της στην παγκόσμια κοινωνία, δεν παραλείπει να δηλώνει ότι χωρίς το σύζυγό και μεγαλύτερο υποστηρικτή της, τίποτε δεν θα ήταν για εκείνην εφικτό … Η συνομιλία μαζί της, συνοδευόμενη από το γνώριμο χαμόγελό της, μπορεί να μεταμορφώσει ακόμη και μία μουντή παγωμένη ημέρα του Δεκέμβρη , σε ηλιόφωτη…

 1. Είστε μια παγκόσμια πλέον, ακτιβίστρια, μία  Γυναίκα- σύμβολο που τιμά το εθελοντικό κίνημα, αναδεικνύοντας το σε κινητήριο μοχλό κοινωνικής αφύπνισης. Αναρωτιέμαι για το, ποιά πιστεύετε ότι είναι η μεγαλύτερη αξία που πρεσβεύει η μέχρι σήμερα πορεία  της Eθνικής Πρέσβευτού στο Συμβούλιο της Ευρώπης για το fair play Κατερίνας Παναγοπούλου, στους κόλπους της ενσυνείδητης προσφοράς….

Δεν θα έλεγα ότι είμαι παγκόσμια ακτιβίστρια. Είμαι, όπως και όλοι όσοι μετέχουν της Ελληνικής Παιδείας, «παγκόσμια πολίτης». Επίσης, δεν θα έλεγα ότι είμαι «γυναίκα-σύμβολο», εκτός και αν ερμηνεύετε με αυτό τον τρόπο, το γεγονός ότι προσπαθώ, μέσα από τη δράση μου, να αποτελώ ένα θετικό παράδειγμα. Να παρακινώ με την στάση ζωής μου, τους πολίτες, να περνούν από την παθητικότητα στην ενεργητικότητα. Να είναι ενεργοί, να προσφέρουν εθελοντικά και να καλυτερεύουν την κοινωνία. Πάντα, με οδηγό την μητρική Ολυμπιακή Αξία του «Ευ Αγωνίζεσθαι». Τον σεβασμό στους κανόνες, την αγάπη για την διάκριση και όχι την επικράτηση. Αυτή την Αξία προστατεύω σαν κάτι το ιερό μέσα μου και αυτή την Αξία διαδίδω, προς κάθε κατεύθυνση.

 1. Πλήθος οι τίτλοι τιμών που έχετε λάβει… Ποιος τίτλος τιμής, αποτελεί  για Εσάς τον κορυφαίο, στην έως σήμερα πολιτισμική σας διαδρομή;

 2. Θυμάμαι τον ενθουσιασμό σας  όταν αναλάβατε το 2005 καθήκοντα ως  Πρόεδρος της Καλλιπάτειρας. Είναι αλήθεια  λοιπόν, ότι το ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΓΥΝΑΙΚΩΝ Η «ΚΑΛΛΙΠΑΤΕΙΡΑ» υπήρξε  για ΕΣΑΣ το πρώτο … εφαλτήριο στο στίβο μιας μέχρι σήμερα μακράς, επίπονης νικηφόρας  διαδρομής?

 Αναμφίβολα, κάθε τιμή που μου έχει αποδοθεί και κάθε βραβείο που έχω λάβει, αποτελούν μια ηθική επιβράβευση δεκαετιών ανιδιοτελούς προσφοράς. Απ’ όλα αυτά, από όλες τις διακρίσεις, ξεχωρίζω, λόγω του ισχυρού Αξιακού και Θεσμικού τους υπόβαθρου, δύο. Το βραβείο του «Ευρωπαίου Πολίτη της Χρονιάς για το 2017» που μου απονεμήθηκε από το Ευρωκοινοβούλιο και, στην κορυφή της καρδιάς μου, βρίσκεται η μέγιστη Τιμή που μου επιφύλαξε η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή, το 2012, στο Λος Άντζελες, όταν με κατέστησε την πρώτη Ελληνίδα που αξιώθηκε το βραβείο «Γυναίκα και Αθλητισμός για την Ευρώπη».

Είχε και έχει τεράστια αξία στη συνείδησή μου αυτό το βραβείο, γιατί ήρθε σαν επιστέγασμα μιας πολυετούς διεθνούς προσπάθειας για την ανάδειξη των Ολυμπιακών Αξιών, αλλά και για την στήριξη του υγιούς αθλητισμού και των αθλητών μας. Αυτή η κουλτούρα διαπνέει, όχι μόνο εμένα, αλλά και όλες τις χιλιάδες γυναικών-μελών του ΠΑΣΓ «ΚΑΛΛΙΠΑΤΕΙΡΑ». Αυτού, του μεγάλου, ακόμα και για τα διεθνή δεδομένα, γυναικείου εθελοντικού κινήματος, η ανάληψη της Προεδρίας του οποίου, με δέσμευσε, να προσφέρω το σύνολο των δυνάμεών μου, στο πλευρό των Ολυμπιονικών, Παραολυμπιονικών μας και των Αθλητών μας, αλλά και των αδύναμων συμπολιτών, σε αυτά, τα πικρά χρόνια της κρίσης.

 1. Αποδείξατε με την πορεία σας ότι η ΓΥΝΑΙΚΑ  του σήμερα είναι σε θέση να διεκδικεί ρόλους  ισόβαθμους με τους άνδρες . Πιστεύετε λοιπόν ότι οι άνδρες  στηρίζουν τις γυναίκες που δρουν στα κέντρα λήψεως αποφάσεων, περισσότερο από τις …άλλες γυναίκες?

 2. Εσάς,  προσωπικά  ποιος άνδρας είναι εκείνος  που πίστεψε από την πρώτη στιγμή  στις δυνάμεις σας? και ποια Γυναίκα?

Πιστεύω, ότι γυναίκες και άνδρες δίνουμε τον ίδιο αγώνα. Στην οικογένεια, στη δουλειά, στην κοινωνία. Οι διακρίσεις παραμένουν, σε όλο τον πλανήτη, αλλά, γι’ αυτό δεν φταίει, τουλάχιστον, στον πολιτισμένο κόσμο, η φυλετική ταυτότητα. Φταίει η ανεπαρκής προσπάθεια που καταβάλουν τα δύο φύλα για να μοιράσουν, σωστά, τα βάρη που τους αναλογούν.

Όλοι ψηφίζουμε, όλοι έχουμε ίση ευθύνη. Πριν δαιμονοποιήσουμε τους άνδρες, ας αναλογιστούμε και τις δικές μας ευθύνες. Η ψήφος μας, αλλά και το κύρος της προσφοράς μας, σαν μητέρες, εργαζόμενες, σύζυγοι και ενεργοί πολίτες, αρκούν για να καταργήσουμε τις ανισότητες.

Η γυναίκα έχει τη δύναμη να γεννήσει ζωή, άρα, έχει και τη δύναμη να διαμορφώσει την πορεία της.

Μιας και ρωτάτε, ναι, μιλώ και για μένα. Είχα την τύχη να ταυτίσω για τρεις δεκαετίες, μέχρι τώρα, τη ζωή μου, με έναν πολύ ισχυρό άνδρα, ένα πραγματικό Άνθρωπο, τον Περικλή Παναγόπουλο.

Ουδέποτε, ένιωσα μόνη στον αγώνα μου. Πίστεψε σε μένα, στους σκοπούς μου και στην κουλτούρα μου. Όπως και εγώ σεβάστηκα την προσωπικότητα, τη γνώμη του και την πορεία του. Όλα, είναι θέμα Παιδείας και στάσης ζωής. Βέβαια, η Παιδεία ξεκινά να δίνεται από τους γονείς. Ήμουν και εκεί, τυχερή. Είχα δύο υπέροχους γονείς, πρόσφυγες Μικρασιάτες, που με δίδαξαν να αγαπώ, να σέβομαι και να υπερασπίζομαι το δίκαιο. Ήταν και οι δύο σημαντικοί. Πατέρας και Μητέρα.

 1. Πόσο δημιουργική γιατί όχι και ισχυρή αισθάνεστε  ως Σύμβουλος του Έλληνα Πρωθυπουργού; Ο κ. Τσίπρας έχει υλοποιήσει κάποιες από τις προτάσεις σας,  σχετικά με το ρόλο-αρμό που επιτελείτε στην ανά τον κόσμο Ομογένεια, και αν Ναι ποιες είναι αυτές;( προτάσεις)

Δημιουργική αισθάνομαι, όσο και για όλα όσα κάνω. Δεν ασχολήθηκα πρώτη φορά με τον Ελληνισμό της Διασποράς, με τους «εκτός των συνόρων Έλληνες», όπως προτιμώ να τους αποκαλώ.

Ισχυρή, γιατί να αισθανθώ; Επειδή, ανταποκρίθηκα με αίσθημα ευθύνης σε μια Εθνική αποστολή που μου  ανέθεσε ο Πρωθυπουργός; Χρήσιμη νιώθω, όχι ισχυρή. Μερικές ιδέες, πάνω στις οποίες εργάζομαι, θεωρώ, ότι θα αποβούν εξαιρετικά ωφέλιμες για την διαμόρφωση ενός Οικουμενικού Ελληνικού Περιβάλλοντος.

Η Οικουμενική Εθνική Απογραφή, η προώθηση βιώσιμων επενδυτικών σχεδίων από τους Έλληνες του εξωτερικού, εδώ, στην Ελλάδα, η αναβίωση του Θεσμού των Εθνικών Ευεργετών, η συνεργασία για την διάσωση των Ελληνικών σχολείων στο εξωτερικό και πολλά άλλα ακόμα. Αποτελούν, όλα, αυτά, μια μεγάλη πρόκληση και συνεισφέρω, όσο μπορώ. Διαπίστωσα τους τελευταίους μήνες, ταξιδεύοντας στις εστίες του Ελληνισμού στην Αμερική, ότι οι άνθρωποί μας, εκεί, είναι έτοιμοι να στηρίξουν, κάθε ειλικρινή προσπάθεια.

 1. Αναμφισβήτητα η  τόσο επιτυχημένη ενασχόλησή σας με την κοινωνική  «πολιτική» (με την ευρύτερη έννοια του όρου), θα έχει επηρεάσει αρκετούς μεγαλόσχημους,  να σας προτείνουν να κατέβετε στην κεντρική πολιτική σκηνή .Τι θα απαντούσατε σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο?

Η Ελλάδα έχει ικανό πλήθος πολιτικών. Εστιάζω, στη μείωση του ελλείμματος ενεργών πολιτών. Αυτό, πρέπει να λύσουμε. Με αφορά          «η Πολιτική των Πολιτών». Είναι εξίσου σημαντική

 1. Είμαι σε θέση να γνωρίζω, παρόλα αυτά, το πόσο  πολύ αγαπάτε, ως γόνος Ελλήνων της προσφυγιάς, τη γενέτειρα  σας Πόλη , τη Νέα Σμύρνη… Θα ήταν υπερβολή να σας ρωτήσω, πως θα βλέπατε με το χέρι στην καρδιά,  στο άμεσο ή έστω στο απώτερο στο μέλλον, την Κατερίνα Παναγοπούλου ως ΔΗΜΑΡΧΟ ΝΕΑΣ ΣΜΥΡΝΗΣ;

Η Νέα Σμύρνη είναι ο τόπος μου, η αφετηρία μου. Συμμετέχω, ενεργά, κάθε φορά, που χρειάζεται να στηρίξω μια δράση, που υλοποιείται, εκεί, και συμβαδίζει με την ευρύτερη προσφορά μου. Δε μου πέρασε, ποτέ, από το μυαλό η διεκδίκηση ενός τέτοιου Αξιώματος. Μου αρκεί, που μεγάλωσα στη Νέα Σμύρνη. Υπάρχουν υπέροχοι άνθρωποι, που υπηρετούν τα κοινά εκεί. Όλοι, φίλοι μου.

 1. Είστε δεδηλωμένα   υπερήφανη {και πως αλλιώς},  ως σύζυγος ενός από τους κορυφαίους, παγκοσμίως,   επιχειρηματίες στο χώρο της Ναυτιλίας. Προσωπικά, έχω ακούσει  τον ίδιο τον κ. Περικλή Παναγόπουλο, να εκφράζει τη δική του υπερηφάνεια του, γιατί είναι σύζυγός σας!!!  Και ο γήινος «άγγελος» του, θα πρόσθετα ανεπιφύλακτα, αφού παντού και πάντοτε και κυρίως, σε κάθε δοκιμασία της ευαίσθητης, τα τελευταία χρόνια υγείας του, είστε ο ακοίμητος φρουρός του…. Εσείς, τι θα είχατε να προσθέσετε σε όλα αυτά;

«Τα εν οίκω, μη εν Δήμω»… Έτσι δε λέμε; Είμαι υπερήφανη, που απολαμβάνω της θερμής αγάπης ενός, τόσο, μεγάλου Έλληνα, όσο, ο Περικλής Παναγόπουλος. Ευγνωμονώ το Θεό, που μου επέτρεψε να μοιράζομαι τη ζωή μου μαζί του. Κάναμε και κάνουμε, τα πάντα, ο ένας για τον άλλον. Αυτό! Σε, αυτό, ας αρκεστούμε.

 1. Δεδομένου ότι σας εντόπισα , στη μεγαλύτερη πόλη του Ιλινόις, στο Σικάγο  των ΗΠΑ, θα ήθελα να μου πείτε, τι άλλα προγράμματα ομογενειακών, κοινωνικών δράσεων, «τρέχετε»,  αυτήν, την περίοδο;

Όπως σας είπα, ταξίδεψα σε πολλές εστίες του Ελληνισμού στην Αμερική. Στο Σικάγο, είχαμε πολλές και αποδοτικές συναντήσεις με σημαντικούς πολίτες Ελληνικής καταγωγής και συνείδησης. Συμφωνήσαμε και αναλάβαμε, από κοινού, πρωτοβουλίες αλληλεγγύης, αλλά και συστράτευσης, στην προσπάθειά μας, να αναδείξουμε την Οικουμενική διάσταση του Ελληνισμού. Αποκόμισα πολλές και εξαιρετικές εμπειρίες. Αναφέρθηκα σε προηγούμενο ερώτημά σας, στο είδος των θεμάτων που απασχολούν τη δράση μας και τη συνεργασία μας με τους Έλληνες της Διασποράς. Δεν μπορώ να επεκταθώ περισσότερο. Ο Πρωθυπουργός, αλλά και ο αρμόδιος Υφυπουργός και φίλος, ο κύριος Κουίκ, είμαι βέβαιη, ότι θα σας ενημερώσουν, αρμοδίως, όταν χρειαστεί, εφ’ όλης της ύλης.

 1. Στο πλαίσιο των καθηκόντων, ως Σύμβουλος του πρωθυπουργού, συναντάτε πολυάριθμους  νέους, Έλληνες, που ξενιτεύονται για μια καλύτερη θέση στον …ηλιο…  Θα ήθελα την άποψή σας για το brain drain, και τι πιστεύετε, πως θα μπορούσε να γίνει  προκειμένου να περιοριστεί η εξάπλωσή του φαινομένου στη νέα γενιά;

Δεν βλέπω, σαν πρόβλημα την κινητικότητα των νέων Ελλήνων, είτε αυτοί είναι επιστήμονες, είτε τεχνίτες. Από τα αρχαία χρόνια, η Ελλάδα τροφοδοτούσε τον κόσμο με το πλεόνασμα Παιδείας και αξιοσύνης της. Πρόβλημα δημιουργείται, από τη στιγμή, που δεν επουλώσουμε τα τραύματα της κρίσης και δεν δημιουργήσουμε συνθήκες βιώσιμου επαναπατρισμού της τεχνογνωσίας και των ικανοτήτων, αυτού, του ανθρώπινου δυναμικού. Σίγουρα, αυτές οι χιλιάδες νέων, με την απουσία τους, πικραίνουν τους αγαπημένους τους και φαινομενικά, φτωχαίνουν την Ελλάδα, ως Χώρα. Με την παρουσία τους, όμως, στις νέες Πατρίδες, δυναμώνουν την Ελλάδα σαν Οικουμενική φωνή. Ουδέν κακό, αμιγές καλού.

 1. Πως βλέπετε την Ελλάδα στη μετά-μνημονιακή εποχή;

Σοφότερη, ικανότερη και πάνω απ’όλα, όρθια. Ήταν ένας άθλος, ότι διατηρήθηκαν, η κοινωνική συνοχή και ειρήνη, σε συνθήκες απώλειας του 25% του ΑΕΠ της Χώρας. Η Ελλάδα, είναι έτοιμη να προχωρήσει, μπροστά. Αποφασιστικά και ασυμβίβαστα. Είμαι σίγουρη.

 1. Μέσα στις τόσο δύσκολες πανταχόθεν συγκυρίες,  Ποια είναι η ευχή σας για την Πατρίδα μας κυρία Πρέσβυ?

Η ευχή μου; Θα έλεγα, η προσευχή μου. Προσεύχομαι, καθημερινά, κυρία Βλάχου, να έχει ο Θεός καλά, όσους, δίνουν τον αγώνα τους, να μεγαλώσουν τα παιδιά τους, με αξιοπρέπεια και όσους, παραμένουν καλοί άνθρωποι και αλληλέγγυοι, σε αυτούς, τους καιρούς, που μαστίζονται, σε παγκόσμια κλίμακα, από μια θύελλα αδιαφορίας. Αυτό! Αυτό και μόνο.

bottom of page