top of page

Νίνα Βλάχου: «Η Κηφισιά έχει προχωρήσει παρασάγγας από το… πάμε βόλτα, γιατί «ΚΕΙ ΦΥΣΣΑ»

Συνέντευξη: Νίκος Καραβάσιος

Με τη φράση ότι «Σχέδια υπάρχουν. Όταν αρχίζουν να αποκτούν απτή σημασία, τότε τα ξαναλέμε…» η αντιδήμαρχος Νίνα – Ασπασία Βλάχου άφησε «ανοιχτό» κάθε ενδεχόμενο στο να σκεφτεί ο οποιοσδήποτε πως η σημερινή δημοτική Αρχή έχει ήδη επαναπροσδιορίσει το πρόγραμμά της, προκειμένου να περάσει σε μιαν άλλη φάση έργων, με στόχο τη λύση των προβλημάτων της καθημερινότητας των πολιτών, αλλά και τη διαμόρφωση μιας άλλης, πιο σύγχρονης, εικόνας του Δήμου Κηφισιάς.

Εξάλλου, από το γεγονός και μόνο ότι τους τομείς των Δημοσίων Σχέσεων, της Εξυπηρέτησης και Φιλίας

Αν και φειδωλή στα λόγια της, η αντιδήμαρχος, στην αποκλειστική συνέντευξή της, μίλησε για τους τομείς ευθύνης της, επισημαίνοντας ιδιαίτερα τον ρόλο της στην ανεύρεση χορηγών, στην ανάγκη κατασκευή δημοτικού πολιτιστικού χώρου, αλλά και την διατήρηση της ιστορικής και αρχοντική φυσιογνωμίας της Κηφισιάς, ως πόλου έλξης για την τουριστική και εμπορική αναβάθμιση της πόλης.

Και όλα αυτά σε μια συνέντευξη που έγινε σε άκρως φορτισμένο κλίμα από τις «δύσκολες συνθήκες, καθώς τούτες τις ώρες», όπως επισήμανε η Νίνα Βλάχου, «δοκιμάζεται η υγεία της παγκόσμιας κοινότητας από την εισβολή στη ζωή μας ενός άγνωστου μέχρι σήμερα κορωνοϊού». Έτσι, με την ευχή της αντιδημάρχου, όπως «με τη βοήθεια του Θεού και τους κανόνες της Επιστήμης να απαλλαγούμε όσο το δυνατό συντομότερα απ’ αυτόν τον απρόβλεπτο ξενόφερτο εφιάλτη», η συνέντευξη είχε τη δική της ιδιαιτερότητα, όπως…

Έξι μήνες αντιδήμαρχος. Πώς «βαθμολογείτε» τα δράση σας, σε σχέση με τους τομείς ευθύνης σας;

Αν και ασπάζομαι τη λαϊκή ρήση «η καλή μέρα από το πρωί φαίνεται» φρονώ ότι αυτό το ερώτημα θα πρέπει να τεθεί στους δημότες, οι οποίοι παρακολουθούν τους τομείς που διαχειρίζομαι, για να μην πω και στον ίδιο τον δήμαρχο, ο οποίος με τίμησε με την εμπιστοσύνη του.

Έχετε την εποπτεία των ΚΑΠΗ. Ανάλογα με τον πληθυσμό του Δήμου, κρίνετε ότι τα τέσσερα (4) αυτά Κέντρα καλύπτουν τις ανάγκες των πολιτών;

Όντως, έχω αναλάβει, με απόφαση του δημάρχου, την εποπτεία των τριών ΚΕΠ, αλλά και των τεσσάρων ΚΑΠΗ ή καλύτερα των «Κέντρων Φιλίας Πολιτών», όπως πολύ εύστοχα –κατά τη γνώμη μου– τα αναφέρει ο δήμαρχος Γιώργος Θωμάκος στην επίσημη απόφασή του, καθότι ο ίδιος είναι γνωστός για την ιδιαίτερη ευαισθησία του προς τους συνανθρώπους μας με τους «λευκούς κροτάφους».

Λοιπόν, όχι μόνο καλύπτονται οι ανάγκες του Δήμου με τα τέσσερα αυτά ΚΑΠΗ, αλλά υπερκαλύπτονται, όπως με πληροφορούν, τόσο η επί χρόνια εκτελούσα χρέη διευθύντριας των Κέντρων, αεικίνητη κα Μαίρη Κανελλοπούλου, όσο και τα μέλη.

Δημοτικών Ενοτήτων Κηφισιάς και Νέας Ερυθραίας, οι εγγεγραμμένοι αγγίζουν τις 2.500. Μεγάλος αριθμός, θα πείτε, αλλά οι προσεγγίσεις στα Κέντρα γίνονται ανάλογα με τα ενδιαφέροντα του καθενός. Άλλοι έρχονται για καθαρά ιατρικούς λόγους, άλλοι για φυσιοθεραπείες, άλλοι για ψυχολογική υποστήριξη, άλλοι για γυμναστική, εκμάθηση ηλεκτρονικών υπολογιστών και ξένων γλωσσών, άλλοι για εκδρομές κ.λπ.

Να επισημάνω ότι τα περισσότερα μέλη έρχονται για καθαρά ψυχαγωγικούς λόγους, διότι, προφανώς, η

Αξίζει να σημειωθεί ακόμα ότι στο πλαίσιο της μέριμνας του Δήμου μας και γι την καλή πνευματική υγεία των υπερηλίκων, κυρίως, δημοτών μας, προσφάτως εγκαινιάστηκε από τον δήμαρχο Γιώργο Θωμάκο στο Γ΄ ΚΑΠΗ το Κέντρο «ΑΝΟΙΑΣ», σε συνεργασία με την Εταιρεία Αλζχάιμερ και το Εθνικό Δίκτυο Υγειών Πόλεων (ΕΔΔΥΠΥ).

Ανταποκριθήκατε άμεσα στην αναγκαιότητα του κλεισίματος των ΚΑΠΗ, μετά την απόφαση του Υπουργείου Υγείας. Πώς το υποδέχτηκαν τα μέλη τους;

Φυσικά και η ανταπόκριση του Δήμου υπήρξε αμεσότατη! Μην σας πω ότι, με πρωτοβουλία του δημάρχου, αυτό το είχαμε ήδη συζητήσει αρκετά πριν την επίσημη απόφαση του ΕΟΔΥ. Αλλά και τα μέλη των ΚΑΠΗ του Δήμου Κηφισιάς, γνωρίζοντας προφανώς ότι αποτελούν πρώτιστο «στόχο» του νέου κορωνοϊού, υποδέχτηκαν το κλείσιμο με μεγάλη κατανόηση.

Μετά την άκρως επιτυχημένη εκδήλωση για την κοπή της πίτας του Δήμου Κηφισιάς, ποιά άλλη δράση στον τομέα των Δημοσίων Σχέσεων έχετε προγραμματίσει;

Να σας ευχαριστήσω από καρδιάς για τον χαρακτηρισμό «άκρως επιτυχημένη». Στην επιτυχία της θεσμικής πρωτοχρονιάτικης εκδήλωσης του Δήμου, να τονίσω ότι τα μάλα συνετέλεσε και πάλι η ευγενική παραχώρηση προς τον Δήμο μας της άκρως επιβλητικής αίθουσας του Κοινωφελούς Ιδρύματος «Ιωάννη Σ. Λάτση».

Ωστόσο, επειδή τυγχάνω θιασώτης και της άλλης ρήσης που διδάσκει ότι «εχθρός του καλού είναι το καλύτερο», πολλές οι περαιτέρω σκέψεις που «διαπερνούν» το… απύλωτο δημοσιογραφικό μυαλό. Πάντα μέσα στο πλαίσιο ανάπτυξης των Δημοσίων Σχέσεων, που μου έχει ανατεθεί. Σχέσεις που αφορούν την περαιτέρω προβολή, ου μην αλλά και την επί παντός… ορίζοντος βελτίωση του ιστορικού και πανέμορφου Δήμου μας.


Ο Δήμος μας, δήμος αειφόρου ανάπτυξης και μοναδικής καλαισθησίας, δήμος με ιστορία αιώνων, έχει προχωρήσει παρασάγγας από το… πάμε βόλτα Κηφισιά, γιατί «ΚΕΙ ΦΥΣΣΑ». Έχει γίνει πελώριος, πολυανθρώπινος με πολλαπλάσια περισσότερες ανάγκες, οι οποίες, φυσικά, βαραίνουν παγίως τη δημοτική Αρχή… Με 64.000 τόνους κηπαία τον χρόνο (όταν η Γλυφάδα, για παράδειγμα, έχει μόνο 4.000!) πού να φτάσουν –όσα κι αν αγοραστούν, λίγα θα μοιάζουν– τα δημοτικά μας τροχοφόρα; Το ίδιο συμβαίνει και με τα οργανικά και μη απορρίμματα. Το να… γκρινιάζουμε –και δικαίως– είναι το εύκολο… Το να ψάξουμε όμως;

Το παραπάνω αποτελεί μόνο ένα απλό παράδειγμα. Αρκεί να επισημάνω ότι ολόκληρος ο Δήμος Κηφισιάς και δεν έχει έναν πολιτιστικό χώρο, ένα δημοτικό θέατρο, έναν κινηματογράφο, ένα δικό του συνεδριακό χώρο. Προχθές συνάντησα ιδρυτικά μέλη της Ένωσης Πολιτών «Φίλοι του Κέντρου Πολιτισμού Κηφισιάς», ανθρώπους αξιόλογους, όπως ο αντιναύαρχος ε.α. Μάρκος Μάστρακας, καθώς και η πρόεδρος του ΚΕΜΜΕ, Έφη Κούτση. Προσπαθούν χρόνια τώρα να πραγματοποιήσουν τον διακαή πόθο του συνόλου των Κηφισιωτών για την κατασκευή του Νέου Κέντρου Πολιτισμού Κηφισιάς. Ο Δήμος είναι αρωγός, αλλά…

Εδώ, λοιπόν, χρειάζεται η συνδρομή κάποιων ευαίσθητων ανθρώπων, οι οποίοι έχουν τα μέσα και που πάνω απ’ όλα αγαπούν τον Δήμο, τον οποίο και επέλεξαν ως μόνιμη κατοικία… Δύσκολοι καιροί για χορηγίες, αλλά η ελπίδα ποτέ δεν πεθαίνει!

Στον τομέα της νεανικής επιχειρηματικότητας, ποιά παρακαταθήκη πήρατε και τί καινούργιο ετοιμάζετε;

Πήρα πολύ δυνατή παρακαταθήκη από τον προκάτοχό μου, τον αντιδήμαρχο Βαγγέλη Αυλήτη, ο οποίος, με πρωτοβουλία πάντα του δημάρχου, θέσπισε και μαθητική επιχειρηματικότητα, ώστε να παροτρύνει τα παιδιά να γνωρίσουν, από τα… θρανία ακόμα, δια ζώσης και να εξοικειωθούν με την έννοια του επιχειρηματία και του επιχειρείν.

Γενικά, το πρόγραμμα «Επιχειρηματικότητα», μεταξύ άλλων, περιλαμβάνει επιχειρηματικά εργαστήρια, τα οποία κινούνται σε δύο άξονες: της εξατομικευμένης συμβουλευτικής για κάθε νέα επιχειρηματική ιδέα, από τη μια, αλλά και επί βασικών πεδίων και θεμάτων άσκησης επιχειρηματικότητας, από την άλλη. Στο τέλος, πραγματοποιείται εκδήλωση βράβευσης των δύο καλύτερων νεοφυών επιχειρηματικών σχημάτων (startups) με χρηματικά έπαθλα χορηγίας της Eurobank.

Πώς σκοπεύετε να αναδείξετε την Κηφισιά σε «πόλο» τουριστικής ανάπτυξης;

Η Κηφισιά είναι ήδη Δήμος με ισχυρό τουριστικό ενδιαφέρον. Συνδυάζει, εδώ και αιώνες, το φυσικό κάλος με την

Ως υπεύθυνη Πρασίνου, ποιες ενέργειες έχετε δρομολογήσει;

Το Πράσινο είναι το καμάρι και ο… καθρέπτης του Δήμου μας. Μια δυνατή ομάδα γεωπόνων και μια στρατιά κηπουρών με μεράκι βρίσκονται καθημερινά επί ποδός. Το αποτέλεσμα θεωρώ ότι οι πολίτες μας και οι επισκέπτες του Δήμου το απολαμβάνουν καθημερινά. Τώρα που η Άνοιξη άρχισε να μας δείχνει το όμορφο πρόσωπό της, τα εποχικά λουλούδια θα πλημμυρίσουν πλατείες, πάρκα και αλσύλια.

Κρίνετε ως επαρκή τη μέχρι τώρα λειτουργία του δημοτικού συμβουλίου; Αν όχι, τί νομίζετε πως πρέπει να γίνει;

Δύσκολη ερώτηση. Εκτιμώ τους συνδημότες μου, οι οποίοι ανέδειξαν δεκατέσσερις (14) συνδυασμούς στις τελευταίες εκλογές. Εκτιμώ και τους εκλεγέντες. Ωστόσο, επιτρέψτε μου να μην επεκταθώ περαιτέρω. Αρκεί μόνο να παρατηρήσω ότι η… Βαβέλ επικαιροποιήθηκε απόλυτα με τον Νόμο «Κλεισθένης». Ελπίζω ότι στο άμεσο μέλλον αυτό θα αλλάξει…

amarysia.gr

bottom of page