top of page

Ντρούντι: Υψηλός ο πιστωτικός κίνδυνος των ελληνικών τραπεζών -δεν συγκρίνεται με της Ευρώπης

Τη δυσκολία πρόσβασης των ελληνικών επιχειρήσεων στον τραπεζικό δανεισμό ανέδειξε ο Φραντσέσκο Ντρούντι, principal adviser, country coordinator για την Ελλάδα της ΕΚΤ, μέσα από την παρουσίασή του στο συνέδριο Capital+Vision που διοργανώνει το Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο με το Capital.gr.

Μπορούν οι τράπεζες να χρηματοδοτήσουν την ελληνική οικονομία; Παραμένει κάτι πολύ δύσκολο, απαντά ο αξιωματούχος της ΕΚΤ, τονίζοντας ότι τα τελευταία χρόνια, δεν έχει καταγραφεί καμία βελτίωση στην πρόσβαση των ελληνικών επιχειρήσεων στην τραπεζική χρηματοδότηση σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει στην υπόλοιπη Ευρωζώνη.

“Η Ελλάδα έχει μείνει αρκετά πίσω σε σχέση με την Ευρωζώνη σε ό,τι αφορά τη χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων”, ανέφερε ο Ντρούντι, ενώ τα επιτόκια δανεισμού παραμένουν αρκετά υψηλά. Παρότι υπάρχει μια πτωτική τάση στα επιτόκια που αρχίζει να μειώνει ελαφρώς την “ψαλίδα” με τα επιτόκια της Ευρωζώνης, ο πιστωτικός κίνδυνος των ελληνικών τραπεζών είναι πολύ υψηλός, δεν συγκρίνεται με αυτόν των ευρωπαϊκών τραπεζών, εξήγησε ο Ντρούντι.

Ο Ντρούντι τόνισε την ανάγκη οι τράπεζες να βοηθήσουν στη διαδικασία δανεισμού, απουσία σημαντικών εναλλακτικών. Ως την πιο επείγουσα προτεραιότητα για τη στήριξη της πιστωτικής επέκτασης και της μείωσης του κόστους δανεισμού, έθεσε την μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs). Σύμφωνα με τον Ντρούντι, εάν το θεσμικό περιβάλλον στηρίξει την αναδιάρθρωση των δανείων, θα μπορούσε να συνεισφέρει στην απελευθέρωση των κεφαλαίων και τότε θα καταγραφόταν σταδιακή υποχώρηση στα premia κινδύνου που χρεώνουν οι τράπεζες.

Ο ίδιος επισήμανε πως οι τράπεζες έχουν αρχίσει να χρησιμοποιούν διάφορα εργαλεία στην κατεύθυνση αυτή, όπως οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί.

Σημαντικά θα συνεισέφερε και η επίλυση δια της δικαστικής οδού των περισσότερων από 135.000 υποθέσεων που εμπίπτουν στο νόμο Κατσέλη και εκκρεμούν. Ο Ντρούντι υπενθύμισε πως η ελληνική κυβέρνηση δεσμεύτηκε στο Eurogroup του Ιουνίου σε ένα σχέδιο δράσης για να εξαλειφθούν οι περιπτώσεις του νόμου Κατσέλη έως το 2021. “Θα πρέπει την επόμενη διετία να μειωθούν σημαντικά”, είπε ο Ντρούντι, προσθέτοντας ότι γίνεται διάλογος ώστε να καταρτιστούν δικαστικοί σε χρηματοοικονομικά ζητήματα ώστε να προχωρήσουν οι υποθέσεις.

Ξεχωριστά, ο αξιωματούχος τόνισε την ανάγκη να διατηρηθεί η καλή διακυβέρνηση, να μην χορηγούνται εσφαλμένα πιστώσεις, αλλά και να ενισχυθεί ο ρόλος των ανεξάρτητων μελών στα διοικητικά συμβούλια  των τραπεζών, ώστε να μην υπάρξει σύγκρουση τραπεζών και επιχειρήσεων και να αποφευχθούν τα κακώς κείμενα του παρελθόντος.

www.capital.gr

bottom of page