«Μου τηλεφώνησαν τα παιδιά …. Ο Σαμπάνης, ο Σπύρου, ο Μήτρου και οι άλλοι, για να βρεθούμε και να μιλήσουμε για το τι γίνεται στην άρση βαρών. Άκουσα πολλά και έφυγα με το “στομάχι σφιγμένο”».
Ο Γιώργος Τζελίλης μιλάει στο filathlos.gr με τον πηγαίο, αυθόρμητο τρόπο του. Αυθεντικός, όπως πάντα, χωρίς περιστροφές, δεν κρύβεται. Τα λέει «έξω από τα δόντια».
Η ερώτηση έρχεται ως φυσικό επακόλουθο των όσων μας είπε:
-Δεν γνώριζες όσα πληροφορήθηκες;
«Όχι. Για πολλά χρόνια δεν ήθελα να ακούω για την άρση βαρών.»
Γιατί ;
«Διότι όταν τραυματίστηκα το 2004 και έφυγα από το άθλημα, δεν έφυγα όπως έπρεπε. Αλλά αυτό είναι άλλο θέμα συζήτησης.»
Καταλαβαίνω ότι τον πλήγωσαν κάποιοι από την τότε διοίκηση της ΕΟΑΒ, αλλά δεν επιμένω… Στο θέμα μας λοιπόν.
Τι σε ενόχλησε σε αυτά που άκουσες;
«Καταρχήν, εξοργίστηκα όταν έμαθα με ποιον τρόπο απομακρύνθηκε ο Βαλέριος (σημ. Λεωνίδης). Ο Βαλέριος είναι καταπληκτικός άνθρωπος . Σοβαρός, μετρημένος και υπήρξε πολύ μεγάλος αθλητής. Δεν μπορείς να τον αντιμετωπίζεις σαν ένα τίποτα, όποιος και αν είσαι. Η ομάδα έπρεπε να μείνει δεμένη περισσότερο και από αδέλφια. Διότι τα αδέλφια δεν τα διαλέγεις. Θέλω ο Πύρρος να έρθει μαζί μας. Είναι ένας από εμάς. Έπρεπε να ήμασταν μια παρέα όπως όταν αγωνιζόμασταν. Δεν έπρεπε να χαλάσουμε τον “μύθο” μας και να χάσουμε τον σεβασμό που εμπνέαμε στον κόσμο. Και γίνεται τώρα αυτό με πρόεδρο τον Πύρρο! Ποιος το φανταζόταν».
Προσπαθήσατε να βρείτε συμβιβαστική λύση, να συνεργαστείτε;
«Και πριν , αλλά κυρίως μετά την συνέντευξη στην «Καθημερινή», στον Νίκο Κωνσταντόπουλο, άνθρωπο που είναι ένας από εμάς, διότι ήταν αθλητής και είναι διεθνής διαιτητής και ως δημοσιογράφος ήταν και είναι κοντά στο άθλημα πάρα πολλά χρόνια. Του είπαμε να πάμε όλοι μαζί να μιλήσουμε, να λυθούν οι παρεξηγήσεις και ενωμένοι να εργαστούμε για το άθλημα, να ψάξουμε και χορηγούς ώστε να βοηθήσουμε τους αθλητές. Δεν ήθελε, ήταν ανένδοτος. Τον είχαν πειράξει όσα είπαν στην συνέντευξη ο Λεωνίδης και ο Σπύρου με την σύμφωνη γνώμη την δική μας (σημ. Λεωνίδας, Σαμπάνης, Βίκτωρ Μήτρου, Παύλος Σαλτσίδης και, βεβαίως, Τζελίλης)”.
Καλά, ο Πύρρος, εκτός από τα μετάλλια με τα οποία έκανε υπερήφανους τους Έλληνες, δεν πρόσφερε κάτι ως παράγοντας;
«Δεν λέω αυτό. Δεν έχει κάνει, όμως, κάτι ανάλογο όπως ως αθλητής, από τη θέση του πρόεδρου, όπως θα περίμενε κάποιος. Τα πράγματα έγιναν χειρότερα μετά το 2016, κυρίως όταν ανέλαβε τεχνικός διευθυντής στην ομοσπονδία των Η.Π.Α. Έχω μάθει να μιλώ από καρδιάς. Ο Πύρρος, με τους συμβούλους του, έχει διχάσει τον κόσμο της άρσης βαρών. Οι δικοί μας (προπονητές, αθλητές, σωματεία, έως και διαιτητές) και οι άλλοι… Αν έχει τέτοιους κακούς συμβούλους και τους ακούει, δεν είναι ικανός για ηγέτης».
Ανέφερες αθλητές δικοί μας και μη. Εμπλέκονται οι αθλητές στις διαμάχες;
«Η διοίκηση της ΕΟΑΒ χωρίζει τους αθλητές σε αρεστών σωματείων ή προπονητών και μη. Ακούγεται ότι πιέζουν τους αθλητές να υπογράψουν χαρτί στήριξης υπέρ του Πύρρου και του Δ.Σ. για την όλη κατάσταση. Οι αθλητές δεν είναι του Πύρρου ή δικοί μας. Είναι της Εθνικής ομάδας. Δεν πρέπει να τους βάζουν σε τέτοια παιχνίδια. Με εξοργίζουν αυτά. Πρέπει να τους βοηθήσουμε μήπως κάποιοι προκριθούν για τους Ολυμπιακούς αγώνες. Αν δεν έχουμε επιτυχίες, πώς θα φανεί το άθλημα, πώς θα ζητήσουμε περισσότερα χρήματα από την πολιτεία και πώς θα ψάξουμε για χορηγίες;
Σκοπεύεις να διεκδικήσεις θέση στην διοίκηση στις προσεχείς αρχαιρεσίες;
«Όχι, άλλωστε δεν είμαι εκπρόσωπος κάποιου σωματείου. Αλλά θα λέω αυτά που πιστεύω και σκέπτομαι. Όλοι εμείς που προανέφερα αλλά και η Χατζηιωάννου και ο Γέροντας που υπέγραψαν την διακήρυξη της πρωτοβουλίας και οι άλλοι που στηρίζουν την κίνηση αυτήν και θα τους μάθετε σε λίγο καιρό, τι πάθαμε; Τρελαθήκαμε και στραφήκαμε κατά του Πύρρου; Δεν μας ενδιαφέρουν τα αξιώματα. Ούτε χρήματα θέλουμε να βγάλουμε, όπως είπαν κάποιοι. Να προσφέρουμε στο άθλημα γενικά θέλουμε και να βοηθήσουμε και τους πρωταθλητές. Στα παιδιά αυτά δεν προσφέρουμε κάτι. Πως θα ζήσουν μετά τον αθλητισμό; Αυτά πρέπει να μας απασχολούν και όχι οι θέσεις».
ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΖΕΛΙΛΗΣ
Γεννήθηκε το 1973 στην Αλβανία. Ήρθε στην Ελλάδα 17 ετών. Έχει πλούσια συλλογή μεταλλίων:
Ως άνδρας : Σε παγκόσμια πρωταθλήματα 6 ασημένια (τα τρία στο σύνολο 1998, 1999, 2001) και δυο χάλκινα.
Σε πανευρωπαϊκά 0 -4–3 (στο σύνολο ένα ασημένιο, ένα χάλκινο).
Ήταν 4ος στους Ολυμπιακούς αγώνες του 1996 με διαφορά σωματικού βάρους από τον 3ο .
Ως έφηβος : 1 χρυσό (σύνολο) και δυο ασημένια σε πρωταθλήματα Ευρώπης . 1 χαλκινο σε παγκόσμιο.
Είναι αντιπλοίαρχος του Πολεμικού Ναυτικού. Είναι νυμφευμένος με την παλιά πολύ καλή αθλήτρια στίβου, Αργυρώ Γιαννικάκη και έχουν μια κόρη γεννημένη το 2002.
Με τον Ολυμπιονίκη Βίκτωρα Μητρου συνεργάζονται με την Εθνική Ολυμπιακή Ακαδημία (ΕΘΝΟΑ) Πηγαίνουν σε σχολεία ανά την Ελλάδα ή υποδέχονται μαθητές στο Παναθηναϊκό Στάδιο και τους μυούν στην άρση βαρών.
Πηγή: filathlos.gr