του Άγγελου Ζαχαρόπουλου
Τώρα που “έκατσε ο κουρνιαχτής” από τα πολυάριθμα δημοσιεύματα που εξυμνούσαν τις αρετές του εκλιπόντος Χρήστου Γιανναρά, είναι σκόπιμο να δούμε και άλλες πλευρές του. Είθηστε να προβάλλονται μόνο οι καλές πλευρές των αποθανόντων. Κατανοητό, όταν πρόκειται για κοινούς θνητούς, όχι όμως και για προβεβλημένες προσωπικότητες, όπως ο Χρήστος Γιανναράς.
Ήμουν τακτικός αναγνώστης της επιφυλλίδας του ΧΓ επί πολλά χρόνια, παρόλο που με κούραζαν οι σχοινοτενείς φράσεις και, γενικότερα, η δυσνόητη γραφή του.
Ένα άρθρο στην Καθημερινή (19.7.2009) με εντυπωσίασε ιδιαίτερα και το κράτησα. Ο τίτλος του είναι : «Πότε τελείωσε ο ελληνισμός». Στο άρθρο περιλαμβάνονται απόψεις όπως :
-«Συνεχίζουμε να υπάρχουμε χωρίς να είμαστε Έλληνες».
-«Σε κάθε παραμικρή πτυχή του, το σημερινό κρατίδιο είναι μία ύβρις στην ελληνικότητα. Ο ελληνισμός τελείωσε ιστορικά με αργό και βασανιστικό (ταπεινωτικό) ψυχορράγημα που ξεκίνησε το 1833» (έτος ίδρυσης του πρώτου ελληνικού κράτους).
Με άλλα λόγια, ο ΧΓ καταδικάζει την επανάσταση του 1821 που κατέληξε στη δημιουργία του πρώτου ελληνικού κράτους το 1833, το οποίο σταδιακά κατέληξε στο σημερινό ελεύθερο, ισχυρό και δημοκρατικό κράτος.
Προτιμούσε να παραμείνει ο ελληνισμός υπό την οθωμανική κυριαρχία για να μην “τελειώσει”.
Απαντώντας ο καταξιωμένος φιλόσοφος και ακαδημαϊκός Κωνσταντίνος Δεσποτόπουλος, με άρθρο του με τίτλο “Δεν τελείωσε ιστορικά ο ελληνισμός” (Καθημερινή της 5.8.2009) στηλιτεύει τις ανωτέρω και άλλες απόψεις , αφορισμούς, όπως τους ονομάζει. Καταλογίζει, γενικώς στον ΧΓ εκφραστική οξύτητα μέχρι αμετροέπεια στην αρθρογραφία του. Για το συγκεκριμένο
άρθρο υποστηρίζει ότι είναι προϊόν “μέθης, μυκτηρισμού” (από το ρήμα μυκτηρίζω = εκφέρω έντονη περιφρόνηση).
Αποδεικνύει με επιχειρήματα ότι, κάθε άλλο παρά τελείωσε ο ελληνισμός, αρχής γενομένης από τη δημιουργία του «Ελλαδικού κρατιδίου του 1833, παρασκεύασμα των Βαυαρών και του Κοραή», όπως υποστηρίζει ο ΧΓ.
Υπενθυμίζει για παράδειγμα τον απελευθερωτικό πόλεμο του 1912 στον οποίο, μεγάλο μέρος του ελληνικού στρατού αποτελούνταν από εθελοντές που ήρθαν από το εξωτερικό, κυρίως από τις ΗΠΑ. Υπενθυμίζει επίσης ότι ο ελληνισμός με το έπος του 1940 “έσωσε την ελευθερία των λαών και την τιμή της ανθρωπότητας”. Τονίζει, τέλος και πιστεύει ακράδαντα ότι «Ο ελληνισμός
συνεχίζει την ιστορία του και μάλιστα με τα ίδια ελαττώματα, όπως και στο ένδοξο παρελθόν».
Άγγελος Ζαχαρόπουλος
Επίτιμος Διευθυντής Ευρωπαϊκής Επιτροπής
Comments