top of page

Πανγαία: Δημόσια πρόταση από Invel και ΑΜΚ το 2020 τα επόμενα βήματα


Η δημόσια πρόταση θα είναι το επόμενο βήμα για την Invel Real Estate, μετά την απόκτηση χθες μαζί με άλλους επενδυτές του 32,7% της Εθνική Πανγαία ΑΕΕΑΠ από την Εθνική Τράπεζα. Δεύτερο, επόμενο βήμα για την μεγαλύτερη εισηγμένη ΑΕΕΑΠ, η οποία δεν έχει σκοπό να βγεί από το Χρηματιστήριο, θα είναι η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, η οποία ωστόσο θα έρθει αργότερα, πιθανότατα μέσα στο 2020 για την προσέλκυση και άλλων θεσμικών επενδυτών.

Χθες, η Invel μαζί με τις συνδεδεμένες της εταιρίες και άλλους επενδυτές απέκτησε από την Εθνική το ποσοστό της τελευταίας (32,7%) έναντι συνολικού τιμήματος 390 εκατ. ευρώ, ανεβάζοντας την επένδυση της Invel στην Πανγαία σε επίπεδα άνω του 1 δισ. ευρώ «και καθιστώντας την εταιρεία ιστορικά τον μεγαλύτερο επενδυτή στην ελληνική αγορά ακινήτων», όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει η διοίκηση. «Η απόκτηση από την Invel έλαβε τη στήριξη μεγάλων θεσμικών επενδυτών, περιλαμβανομένης της παγκόσμιας ιδιωτικής εταιρίας επενδύσεων Castlelake L.P., καθώς και άλλων επενδυτικών κεφαλαίων».

Επισημαίνεται εδώ ότι η Invel μαζί με τους ξένους επενδυτές κάτω από την ομπρέλα της κατέχει πλέον το 98% της Εθνική Πανγαία ΑΕΕΑΠ, ενώ προκειμένου να χρηματοδοτήσει τη συναλλαγή έλαβε επίσης κοινοπρακτικό τραπεζικό δανεισμό με συντονιστή διοργάνωσης την Τράπεζα Πειραιώς και συμμετέχοντες την Τράπεζα Πειραιώς, την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD), την Astro Bank και την Ελληνική Τράπεζα.

Ειδικά ως προς την EBRD, αποδεικνύεται ότι στηρίζει τα μάλα τους εγχώριους μεγαλοεπενδυτές ακινήτων, αν ληφθεί υπόψη η συνεργασία της και με την έτερη μεγάλη Επενδυτική Ακινήτων την Grivalia, η οποία έχει πάρει το δρόμο της συγχώνευσης με την Eurobank.

Mάλιστα, με δεδομένη τη μέχρι σήμερα πρακτική του χρηματοπιστωτικού οργανισμού, δεν αποκλείεται μελλοντικά, όταν πραγματοποιηθεί η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Εθνική Πανγαία ΑΕΕΑΠ και η μετοχική συνεργασία στην μεγαλύτερη εισηγμένη Επενδυτική Ακινήτων του ελληνικού Χρηματιστηρίου.

To The Landmark Nicosia

Εξελίξεις υπάρχουν και ως προς τις ξενοδοχειακές δραστηριότητες των δύο εταιρειών: Ένα μήνα αφότου ολοκλήρωσαν την εξαγορά του Hilton Cyprus, οι νέοι του ιδιοκτήτες, Ιnvel και Εθνική Πανγαία ΑΕΕΑΠ προχωρούν τώρα στην μετονομασία του εμβληματικού ξενοδοχείου που έχει υπάρξει επί δεκαετίες το σημείο αναφοράς της διεθνούς εικόνας της Λευκωσίας.

Από την 1η Ιουνίου τίθεται σε ισχύ το νέο όνομα και λογότυπο ‘’The Landmark Nicosia’’, κίνηση η οποία, σύμφωνα με το νέο ιδιοκτησιακό σχήμα, ήταν προγραμματισμένη καθώς δεν προβλεπόταν η διατήρηση του προηγούμενου εμπορικού σήματος και διαχειριστικού φορέα στο πλαίσιο της πρόσφατης απόκτησης της πλειοψηφικής συμμετοχής στην εταιρεία. «Η Invel και η Πανγαία δεσμεύονται για την αναγέννηση του πιο σημαντικού ξενοδοχείου της Λευκωσίας με ένα μακροπρόθεσμο επενδυτικό πρόγραμμα που θα αναδείξει τις τεράστιες αναξιοποίητες δυνατότητές του. Το όνομα The Landmark Nicosia είναι η φυσική εξέλιξη αυτής της φιλόδοξης πορείας, καθώς από το 1967 μέχρι σήμερα, στο συγκεκριμένο ακίνητο εγγράφεται η συλλογική μνήμη της Λευκωσίας», δηλώνει χαρακτηριστικά ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Invel, εκτελεστικός αντιπρόεδρος και πρόεδρος της Επενδυτικής Επιτροπής της Πανγαία, κ. Χριστόφορος Παπαχριστοφόρου.

Πανγαία ΑΕΕΑΠ και Invel ολοκλήρωσαν μόλις τον περασμένο μήνα την εξαγορά του εμβληματικού ξενοδοχείου αποκτώντας το 98% των μετοχών της εταιρείας The Cyprus Tourism Development Public Company Limited (CTDC) έναντι συνολικού τιμήματος 55,5 εκατ. ευρώ. H CTDC είναι ιδιοκτήτρια του μοναδικού ξενοδοχείου 5* στη Λευκωσία της Κύπρου, το οποίο διαθέτει 294 δωμάτια, εκ των οποίων τα 24 είναι σουίτες, 76 διακεκριμένα (executive) και τα 194 standard, αίθουσες για συνέδρια και εκδηλώσεις. H μονάδα έχει σημαντική προοπτική για περαιτέρω ανάπτυξη τόσο ως προς το ξενοδοχειακό κομμάτι όσο και σε σχέση με τη δυνατότητά του για επέκταση με δημιουργία π.χ. κατοικιών, serviced apartments κλπ. στο οικόπεδο, το οποίο είναι από τα ελάχιστα ελεύθερα στο κέντρο της Λευκωσίας με σημαντικό υπολειπόμενο συντελεστή δόμησης. Στα άμεσα πλάνα είναι η ανακαίνιση του ξενοδοχείου «που θα γίνει με τρόπο που θα επιτρέψει να συνεχίσει να λειτουργεί με τον βέλτιστο δυνατό τρόπο», όπως αναφέρουν οι επιτελείς του.

Σημειωτέον ότι το τελευταίο διάστημα η μεγαλύτερη εγχώρια επενδυτική ακινήτων, από κοινού με το βασικό της μέτοχο (σ.σ. η Invel χθές απέκτησε μέσω Χ.Α. επιπλέον ποσοστό 32,6% της Εθνική Πανγαία μέσω ΧΑ σε μία συναλλαγή ύψους 390 εκατ. ευρώ), έχουν αυξήσει το αποτύπωμά τους συνολικά στον τουριστικό τομέα σε Ελλάδα αλλά και Κύπρο. Πέρυσι, η εταιρεία πραγματοποίησε την αγορά του πρώην Holiday Inn στη Λευκωσία, ενώ μόλις στις αρχές του περασμένου μήνα, η Εθνική Πανγαία απέκτησε πλειοψηφική συμμετοχή (60%) στις εταιρείες Aphrodite Hills Resort Limited και Aphrodite Springs Public Limited στην Πάφο της Κύπρου.

To Aphrodite Hills Resort διαθέτει γήπεδο γκολφ, 500 χιλιάδες τετραγωνικά μέτρα (το οποίο και είναι ο πυρήνας του πολυβραβευμένου θέρετρου, στην Πάφο) το ξενοδοχείο Aphrodite Hills Hotel by Atlantica με 290 δωμάτια και σουίτες, κ.τ.λ.. Στο resort συμπεριλαμβάνεται και μια επιλεκτική συλλογή από πολυτελείς επαύλεις και διαμερίσματα (πάνω από 750 έχουν ανεγερθεί και πωληθεί τα τελευταία 15 χρόνια ενώ η ανάπτυξη συνεχίζεται), γεγονός το οποίο τοποθετεί το resort σε περίοπτη θέση στην αγορά ακινήτων.

Σκοπός της Πανγαία και των συνεταίρων της είναι το Resort να συνεχίσει να αναπτύσσεται καθώς υπάρχει σημαντικός υπολειπόμενος συντελεστής δόμησης για την ανάπτυξη επιπλέον κατοικιών.

Στην Ελλάδα μετά την απόκτηση του Lazart Hotel στη Θεσσαλονίκη και του ακινήτου του πρώην Μορέας στην Πάτρα, εκεί όπου εδώ και λίγες εβδομάδες λειτουργεί το νέο Moxy της Marriott, η εταιρεία ετοιμάζεται για ένα ακόμη βήμα στον ξενοδοχειακό κλάδο στην Αθήνα, με τη συμμετοχή της, από κοινού με την Dimand, στην ανακατασκευή του Σαρόγλειου Μεγάρου στην Ομόνοια για τη δημιουργία του πρώτου Moxy στην ελληνική πρωτεύουσα.www.protothema.gr

bottom of page