top of page

Τα κρουαζιερόπλοια μολύνουν 10 φορές περισσότερο από όλα τα IX της Ευρώπης!

Περίπου 50.000 άνθρωποι χάνουν κάθε χρόνο τη ζωή τους από τα καυσαέρια των πλοίων, σύμφωνα με την ΕΕ

Νέα μελέτη για την ατμοσφαιρική μόλυνση με οξείδιο του θείου από τα κρουαζιερόπλοια έρχεται να καταδείξει τα μεγάλα περιβαλλοντικά προβλήματα που υπάρχουν, με τις πλωτές πολιτείες να θέτουν σε κίνδυνο την υγεία εκατομμυρίων κατοίκων «διάσημων» τουριστικών λιμανιών. Η ΕΕ εκτιμά ότι περίπου 50.000 άνθρωποι χάνουν κάθε χρόνο τις ζωές τους από τα καυσαέρια που εκπέμπουν γενικώς τα πλοία.

Σύμφωνα με την έρευνα που πραγματοποιήθηκε από την Transport and Enviroment που δημοσιεύθηκε στις 4 Ιουνίου 2019, τα κρουαζιερόπλοια που δραστηριοποιούνται στην Ευρώπη μολύνουν πολλαπλά την ατμόσφαιρα με θείο από ό,τι όλα τα ιχ αυτοκίνητα. της γηραιάς ηπείρου. Επισημαίνεται στην ανάλυση-έρευνα ότι υπάρχουν εταιρείες κολοσσοί της κρουαζιέρας τα πλοία των οποίων εκπέμπουν από τέσσερις έως 10 φορές περισσότερο θείο στην ατμόσφαιρα από ό,τι όλα τα ιχ αυτοκίνητα της Ευρώπης ο αριθμός των οποίων ανερχόταν στα 260 εκατομμύρια με βάση τα στοιχεία του 2017.

Η Ισπανία, η Ιταλία, η Ελλάδα και από κοντά η Γαλλία και η Νορβηγία είναι οι πιο εκτεθειμένες χώρες στην μόλυνση της ατμόσφαιρας με οξείδιο του θείου το λεγόμενο Sox από κρουαζιερόπλοια. Τα λιμάνια με το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι της Βαρκελώνης, της Πάλμα, της Βενετίας και ακολουθούνται από τη Σιβιταβέκια κοντά στη Ρώμη και το Σαουθάμπτον.

«Αυτές οι χώρες είναι τόσο εκτεθειμένες γιατί αποτελούν βασικό προορισμό κρουαζιέρας αλλά και γιατί έχουν πιο ελαστικά στάνταρ για την χρησιμοποίηση καυσίμου σε περιεκτικότητα θείου» αναφέρεται στην έρευνα.

Όπως επισημαίνουν αναλυτές του κλάδου « τα μεγάλα κρουαζιερόπλοια είναι πλωτές πόλεις οι οποίες καλύπτουν τις ανάγκες τους σε ενέργεια με καύσιμα που μολύνουν σε μεγάλο βαθμό την ατμόσφαιρα».

Επίσης, μεγάλη είναι η μόλυνση από τα οξείδια του αζώτου, Nox, που είναι σωματίδια στα καυσαέρια που δημιουργούνται από την καύση στο θάλαμο της μηχανής του πλοίου. Τα κρουαζιερόπλοια εκπέμπουν το 15% σε σύγκριση με όσα εκπέμπουν τα ιχ της Ευρώπης. Στην έρευνα αναφέρεται ότι σε ευρωπαϊκές πόλεις, όπως η Μασσαλία διαπιστώθηκε ότι 57 κρουαζιερόπλοια εξέπεμψαν το 2017 ποσότητα NOx που αντιστοιχεί με τα ο 25% των ιχι της πόλης που ανέρχονται την περίοδο της έρευνας σε 340.000 ΙΧ.

Το ίδιος συμβαίνει σε λιμάνια χωρών όπως η Νορβηγία, η Δανία, η Ελλάδα, η Κροατία και η Μάλτα.

Η λήψη μέτρων από τα ευρωπαϊκά κράτη θεωρείται αναγκαία από τους συντάκτες της έρευνας οι οποίοι φέρνουν ως παράδειγμα το καθεστώς που ισχύει στη Βαλτικά στα φιόρδ της Νορβηγίας και τη Μάγχη. Ονομάζονται «ζώνες ελέγχου εκπομπών καυσαερίων-emission control areas (ECAs) και έχουν τεθεί σε ισχύ εδώ και δύο χρόνια. Τα πλοία που προσεγγίζουν τις συγκεκριμένες περιοχές υποχρεωτικά καίνε καύσιμο με μόλις 0,1% σε περιεκτικότητα θείου. Οι υγειονομικοί έλεγχοι που γίνονται στις δεξαμενές καυσίμων των πλοίων που προσεγγίζουν αυτές της ζώνες είναι αιφνιδιαστικές και εξονυχιστικές και μπαίνουν πρόστιμα που αγγίζουν οι ξεπερνούν τα 100.000 στους παραβάτες. «Οι έλεγχοι είναι αυστηροί. Όλες οι εταιρείες πειθαρχούν και μετακυλύουν το κόστος από την χρήση ακριβού καυσίμου με 0,1% περιεκτικότητα σε θείο στους καταναλωτές» επισημαίνει στο «business stories» στέλεχος της κρουαζιέρας. Πρόσφατα σε κρουαζιερόπλοιο μεγάλης εταιρείας που προσέγγισε τη Βενετία επιβλήθηκε πρόστιμο που ξεπέρασε τα εάν εκατομμύριο ευρώ για μόλυνση της ατμόσφαιρας ενώ ασκήθηκαν διώξεις στον πλοίαρχο και τον α’ μηχανικό οι οποίες στην πορεία και λόγω των αντιδράσεων που προκλήθηκαν από τα ναυτεργατικά σωματεία αποσύρθηκαν.

Σύμφωνα με διεθνείς έρευνες, ένα και μόνο κρουαζιερόπλοιο βάρους 50.000 τόνων εκπέμπει στην ατμόσφαιρα, ανά ώρα λειτουργίας των μηχανών του, ποσοστό αιωρούμενων σωματιδίων ίσο με αυτό που εκπέμπουν 50.000 αυτοκίνητα, τα οποία κινούνται με 130 χλμ/ώρα, Αντίστοιχα, εκπέμπει μονοξείδιο του αζώτου που αντιστοιχεί σε 45.000 αυτοκίνητα και διοξείδιο του άνθρακα ίσο με αυτό που εκπέμπουν 7.000 ΙΧ. Εκτιμάται ότι οι διεθνείς θαλάσσιες μεταφορές συμβάλλουν στο φαινόμενο του θερμοκηπίου κατά 2,7%.

Τον περασμένο Σεπτέμβριο δημοσίευμα της εφημερίδας Telegraph χαρακτήρισε ως σημαντικό κίνδυνο τις εκπομπές καυσαερίων από τα φουγάρα των κρουαζιερόπλοιων.

Το δημοσίευμα επικαλέστηκε έρευνα ειδικού στην ατμοσφαιρική ρύπανση που υποστηρίχθηκε από την ελληνική Ορθινολογική Εταιρεία και από την γερμανική Μη Κυβερνητική Οργάνωση NABU.

Σύμφωνα με την έρευνα, οι εκπομπές αερίων βρέθηκαν να είναι έως και 17 φορές υψηλότερες ακόμα και από έναν πολυσύχναστο δρόμο με αυτοκίνητα.

«Βρήκαμε συγκεντρώσεις της τάξης των 340.000 μικροσωματιδίων ανά κυβικό εκατοστό, όταν σε έναν πολυσύχναστο δρόμο θα βρίσκαμε 20.000-30.000 μικροσωματίδια ανά κυβικό μέτρο» δήλωνε ο Άλεξ Φρίντριχ επικαλούμενος μετρήσεις που έγιναν επί δύο συνεχόμενες ημέρες την εβδομάδα που μας πέρασε.

Ο Φρίτνριχ αποδίδει τη μόλυνση της ατμόσφαιρας στα κρουαζιερόπλοια τα οποία μπορούν νόμιμα να καίνε βαρύ πετρέλαιο χωρίς να διαθέτουν συστήματα φιλτραρίσματος των εξατμίσεων.

Η γερμανική ΜΚΟ υποστήριζε σε προηγούμενη έρευνά της ότι οι επιβάτες των κρουαζιερόπλοιων μπορεί να εισπνέουν έως και 60 φορές περισσότερα επιβλαβή στοιχεία από ό,τι θα έκαναν σε συνθήκες φυσικού αέρα.

www.newmoney.gr

bottom of page