top of page

ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ «ΕΛΠΙΔΑ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΦΙΛΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΜΕ ΚΑΡΚΙΝΟ» - ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΔΡΑΣΗΣ 2021


Mε επιτυχία διεξήχθη χθες διαδικτυακά η τακτική Γενική Συνέλευση του Σωματείου «ΕΛΠΙΔΑ Σύλλογος Φίλων Παιδιών με καρκίνο».

Ο Σύλλογος που κλείνει φέτος 32 χρόνια επιτυχούς λειτουργίας έχει προσφέρει πολύτιμες υπηρεσίες στην ελληνική κοινωνία και κυρίως την ελπίδα μέσα από ένα πρωτοποριακό έργο στο οποίο έχει διαθέσει περισσότερα από 50 εκατομμύρια Ευρώ για την αντιμετώπιση του Παιδικού Καρκίνου στην Ελλάδα. Έτσι ώστε να φτάσει γρήγορα η στιγμή κατά την οποία 4 στα 4 παιδιά θα γίνονται καλά.

Ανάμεσα στα μεγάλα έργα του Συλλόγου συμπεριλαμβάνονται η πρώτη Μονάδα Μεταμόσχευσης Μυελού των Οστών (1993) στο Νοσοκομείο Παίδων «Η Αγία Σοφία», ο Ξενώνας της ΕΛΠΙΔΑΣ (1999) όπου φιλοξενούνται παιδιά με καρκίνο από την επαρχία και ξένες χώρες που κάνουν θεραπείες και οι γονείς τους, το Πρώτο Ογκολογικό Νοσοκομείο για παιδιά στην Ελλάδα με το όνομα «Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη-ΕΛΠΙΔΑ» (2010), την Τράπεζα Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών «ΟΡΑΜΑ ΕΛΠΙΔΑΣ» (2014), το πρώτο Κέντρο Κυτταρικής και Γονιδιακής Θεραπείας για παιδιά και εφήβους στην Ελλάδα (2020) στο οποίο έχουν ήδη εφαρμοσθεί με επιτυχία οι 10 πρώτες προηγμένες κυτταρικές θεραπείες. Το συγκεκριμένο Κέντρο είναι το πρώτο στην Ελλάδα και ένα από τα λίγα στον κόσμο σε δημόσιο και ιδιωτικό φορέα, που είναι εγκεκριμένα για την εφαρμογή προηγμένων κυτταρικών θεραπειών με γενετικά επεξεργασμένα κύτταρα, έχοντας λάβει την ευρωπαϊκή άδεια από τον ΕΟΦ. Πρόσφατα εγκρίθηκε και η πρώτη στην Ελλάδα κλινική μελέτη θεραπείας ασθενών με CAR-T λεμφοκύτταρα που παράγονται στο Κέντρο αυτό.

Μεγάλη διάκριση επίσης αποτελεί και η πρόσφατη ένταξη των Ογκολογικών Τμημάτων του Νοσοκομείου στα Ευρωπαϊκά Κέντρα Εμπειρογνωμοσύνης για σπάνια ογκολογικά - αιματολογικά νοσήματα (European Reference Networks- ERNs)

Κατά τη Γενική Συνέλευση αναφέρθηκαν στοιχεία που φανερώνουν τη μεγάλη έκταση και σημασία του έργου του Συλλόγου:

Από την αρχή της λειτουργίας της Ογκολογικής Μονάδας έχουν πραγματοποιηθεί 168.112 ημερήσιες νοσηλείες, 37.182 νοσηλείες και συνολικά 1.340 μεταμοσχεύσεις από την έναρξη λειτουργίας της Μονάδας Μεταμόσχευσης Μυελού των Οστών.

Το 2021 πραγματοποιήθηκαν στην Ογκολογική Μονάδα Παίδων «Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη-ΕΛΠΙΔΑ» 60 μεταμοσχεύσεις μυελού των οστών σε παιδιά με καρκίνο, 17.149 ημερήσιες νοσηλείες και 3.277 νοσηλείες.

Ο Ξενώνας της ΕΛΠΙΔΑΣ λειτούργησε προσαρμοσμένος στις νέες συνθήκες, έχοντας λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για τη διαχείριση της Πανδημίας. Συνολικά έχουν φιλοξενηθεί περισσότερες από 2.300 οικογένειες από την έναρξη της λειτουργίας του, όπου εκεί έχουν βρει ένα δεύτερο σπιτικό και αμέριστη στήριξη. Το 2021 φιλοξενήθηκαν 44 οικογένειες λόγω των συνθηκών, ενώ ετησίως φιλοξενούνται περίπου 100 οικογένειες.

Εκτενής αναφορά έγινε στον Σύλλογο «ΟΡΑΜΑ ΕΛΠΙΔΑΣ» που ιδρύθηκε πριν 10 χρόνια μέσα από τους κόλπους του Συλλόγου ΕΛΠΙΔΑ. Το έργο του συνεχίστηκε μέσα στο 2021 με μεγάλη επιτυχία δίνοντας παράδειγμα διεθνούς αλληλεγγύης και προσφοράς, το οποίο εκφράζεται από τους παρακάτω αριθμούς:

· Από την έναρξη λειτουργίας της Τράπεζας Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών «ΟΡΑΜΑ ΕΛΠΙΔΑΣ» έχουν εγγραφεί 123.500 εθελοντές δότες. Μέσα στο 2021 εγγράφηκαν 10.463 νέοι εθελοντές δότες.

· Έχουν βρεθεί συνολικά 186 συμβατοί δότες που έδωσαν μόσχευμα σε 186 ασθενείς από την Ελλάδα και το εξωτερικό, των οποίων η ζωή εξαρτιόταν αποκλειστικά από αυτό. Μέσα στο 2021 βρέθηκαν 59 συμβατοί δότες. Όλοι οι συμβατοί δότες έσπευσαν να δώσουν μόσχευμα παρά την ανασφάλεια της πανδημίας και αυτό δηλώνει μεγάλη τους ευαισθησία και υπευθυνότητα.

· Ανάμεσα στους ασθενείς που έλαβαν μόσχευμα μέσα στη χρονιά που πέρασε ήταν 20 παιδιά, ηλικίας από 6 μηνών και πάνω!

· Μέσα στο 2021, βρίσκοντας και παρέχοντας συμβατό μόσχευμα μυελού, ο Σύλλογος βοήθησε να σωθούν 47 ασθενείς στην Ελλάδα και 12 ασθενείς στο εξωτερικό, σε ΗΠΑ, Ιταλία, Γαλλία, Ισπανία, Γερμανία, Τουρκία, Ουγγαρία, Αγγλία, Καναδά, Πορτογαλία, Ρουμανία και Ρωσία.


Η Πρόεδρος του Σωματείου «ΕΛΠΙΔΑ» κυρία Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη, η οποία έκανε τον απολογισμό της χρονιάς, επεσήμανε επίσης τη σημασία της διαρκούς επαγρύπνησης του Συλλόγου καθ’όλη τη διάρκεια της πανδημίας, μίλησε για τις δράσεις και αναφέρθηκε σε σημαντικές στιγμές, όπως:

· Η επίσκεψη της Προέδρου της Δημοκρατίας κυρίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου στο Ογκολογικό Νοσοκομείο τον περασμένο Φεβρουάριο.

· Η επίσκεψη του Παναγιώτατου Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου και το μνημόνιο συνεργασίας που υπεγράφη ανάμεσα στο Οικουμενικό Πατριαρχείο και τους Συλλόγους ΕΛΠΙΔΑ και ΟΡΑΜΑ ΕΛΠΙΔΑΣ.

· Η δέηση του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου υπέρ της υγείας των παιδιών που πάσχουν από καρκίνο στο Εκκλησάκι της Αγίας Άννης της Ογκολογικής Μονάδας Παίδων.

· Η επίσκεψη της Πρώτης Κυρίας της Γαλλικής Δημοκρατίας, Brigitte Macron, στο Ογκολογικό Νοσοκομείο, η οποία συνοδευόταν από την κυρία Μαρέβα Μητσοτάκη.

· Επισκέψεις όπως του Αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής Μαργαρίτη Σχοινά, του Υπουργού Υγείας Θάνου Πλεύρη και της ηγεσίας της Πυροσβεστικής και της ΕΜΑΚ, του Προέδρου του «Ιδρύματος Nelson Mandela» Sello Hatang, της Προέδρου της Βουλής της Κύπρου Αννίτας Δημητρίου και πολλών άλλων σημαντικών συμμάχων της ΕΛΠΙΔΑΣ.

· Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στη συνάντηση της Προέδρου του Συλλόγου ΕΛΠΙΔΑ κυρίας Μαριάννας Β. Βαρδινογιάννη με τον Πάπα Φραγκίσκο κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα τον περασμένο Δεκέμβριο.




Εκδηλώσεις όπως:

· Η Διαδικτυακή εκδήλωση «Οι Ήρωες των ΜΕΘ - Ήρωες της Καρδιάς μας» προς τιμήν του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού στις ΜΕΘ.

· Η Διαδικτυακή εκδήλωση «Δύναμη της Μητρότητας στην εποχή του COVID-19» με αφορμή τη Γιορτή της Μητέρας.

· Η διαδικτυακή ημερίδα «UNESCO- Aνοικτή Επιστήμη- Τεχνητή Νοημοσύνη: Νέοι Ορίζοντες, Οράματα και Όρια», υπό την αιγίδα της UNESCO, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του παιδικού καρκίνου.

· Η δωρεά Νέας Πτέρυγας στο Πρώτο Κέντρο Υγείας Σαλαμίνας και τα εγκαίνια παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου, στο πλαίσιο του Επετειακού Έτους «Θερμοπύλες-Σαλαμίνα 2020».

Πρωτοβουλίες όπως:

· Το πρόγραμμα «Health Diplomacy by ELPIDA» το οποίο αποτελεί τη νέα σελίδα του Συλλόγου ΕΛΠΙΔΑ με στόχο τη διεθνή συνεργασία μέσα από την «Διπλωματία της Υγείας» για ένα κόσμο χωρίς σύνορα στην υγεία και στην επιστήμη.

· Η ανθρωπιστική βοήθεια σε ευπαθείς ομάδες σε διάφορα μέρη της Αττικής και της Ελλάδας με τρόφιμα, υγειονομικό υλικό, είδη πρώτης ανάγκης και δώρα στα παιδιά εν όψει των εορτών του Πάσχα και των Χριστουγέννων.

· Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στην πλούσια δράση της Επιτροπής «ELPIDA YOUTH» του Συλλόγου, δηλαδή της νέας γενιάς της ΕΛΠΙΔΑΣ, και σε πρωτοβουλίες της όπως το e-shop αλλά και το blog που έχει φτιάξει για την επικοινωνία των μικρών ασθενών.

Κατά τη Γενική Συνέλευση παρουσιάστηκαν από μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου δράσεις του Συλλόγου αλλά και σημαντικές προσφορές προς τον Σύλλογο.


Κλείνοντας, τη Γενική Συνέλευση η κυρία Βαρδινογιάννη ευχαρίστησε για τη συμβολή και τη στήριξή τους στο έργο της ΕΛΠΙΔΑΣ το Διοικητικό Συμβούλιο, την Συμβουλευτική Επιτροπή και την Επιτροπή «ELPIDAYouth», όλα τα μέλη του Συλλόγου, τον Διοικητή και το προσωπικό της Ογκολογικής Μονάδας Παίδων, τους ήρωες γιατρούς και νοσηλευτές, όλους τους δωρητές και υποστηρικτές του Συλλόγου, τους Καλλιτέχνες της ΕΛΠΙΔΑΣ και τους Πρωταθλητές της ΕΛΠΙΔΑΣ, το Διοικητικό Συμβούλιο και τα μέλη του Συλλόγου «ΟΡΑΜΑ ΕΛΠΙΔΑΣ», τους εθελοντές δότες, τους συμβατούς εθελοντές δότες, τα συνεργαζόμενα Νοσοκομεία και Κέντρα, όλους όσοι αποτελούν την μεγάλη οικογένεια της ΕΛΠΙΔΑΣ, και είπε χαρακτηριστικά:

«Αισθάνομαι πολύ υπερήφανη για όλα όσα έχουμε καταφέρει μέχρι τώρα και εύχομαι από την καρδιά μου το 2022 να είναι μια χρονιά καλύτερη, γεμάτη υγεία για όλους, επιτυχία στη δράση μας και πολλές νίκες κατά του παιδικού καρκίνου!»

bottom of page