top of page

Ευχές από τη Ζωή Ράπτη




Αγαπητές Φίλες και Αγαπητοί Φίλοι,

Οι μήνες που μας πέρασαν ήταν δύσκολοι για όλους μας, καθώς διανύουμε το τέταρτο πλέον κύμα της πανδημίας το οποίο έχει χτυπήσει όλη την Ευρώπη και δυστυχώς επιβράδυνε τον επίλογο του κορονοϊού, σε όλο τον κόσμο αλλά και στη χώρα μας.


Η Κυβέρνηση μέσω των αποφάσεων που έλαβε, έχει ως στόχο την προστασία όλων των συμπολιτών μας για αυτό, για να προστατεύσουμε τον εαυτό μας αλλά και τους γύρω μας, πρέπει να εμβολιαστούμε, όχι μόνο με την πρώτη και την δεύτερη δόση αλλά και με την τρίτη ενισχυτική δόση, η οποία, πλέον, αποδεδειγμένα, μέσα από πολλαπλές παγκόσμιες έρευνες, μας προσφέρει μια ακόμα πιο μεγάλη ασπίδα προστασίας απέναντι στον κορονοϊό και τις μεταλλάξεις του.


Γι’ αυτό θεωρώ ως σημαντική στιγμή της μάχης μας εναντίον της αόρατης απειλής της Covid-19 τη νομοθέτηση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού των συμπολιτών μας, άνω των 60 ετών. Τα στατιστικά στοιχεία δικαιώνουν απόλυτα την επιλογή μας: σύμφωνα με μελέτη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, που δημοσιεύθηκε στις 25 Νοεμβρίου, πάνω από 1,5 εκατομμύριο θάνατοι, λόγω SARS- CoV-2 που καταγράφηκαν στην Ευρώπη από τον Δεκέμβριο του 2019 αφορούν, σε ποσοστό 90,2% άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών, ενώ στην Ελλάδα αποφεύχθηκαν, κατά το διάστημα αυτό, ως αποτέλεσμα του εμβολιασμού, 12.175 θάνατοι.


Σε αυτή τη δύσκολη εποχή, την οποία διανύουμε, ξέρουμε πόσο σημαντικό είναι να προστατεύουμε το σώμα μας απέναντι στην νόσο, αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε πως και η ψυχική υγεία και η ευεξία μας είναι, εξίσου σημαντικό, να προστατευτούν.


Στο πλαίσιο της δράσης του Υπουργείου μας, για τον σκοπό αυτό, συμμετείχα στο 20ο Ετήσιο Συνέδριο Healthworld “Pandemic Crisis – The Day After”, στη θεματική «Η Ψυχική Υγεία ως βασική παράμετρος και προτεραιότητα για τις κυβερνήσεις παγκοσμίως» που διοργανώθηκε από τοEλληνοαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο. Στην ομιλία μου επεσήμανα πως, όλο αυτό το διάστημα, μία δεύτερη, σιωπηλή πανδημία προκλήσεων ψυχικής υγείας σαρώνει την ανθρωπότητα,θέτοντας το αγαθό της ψυχικής υγείας ως βασική προτεραιότητα για τις κυβερνήσεις και τις κοινωνίες παγκοσμίως. Για αυτό εργαζόμαστε για τη βελτίωση των υπηρεσιώνψυχικής υγείας, παρέχοντας ίση προσβασιμότητα σε όλους και μηδενική ανοχή στο στίγμα και τις διακρίσεις.


Εξάλλου, υποδέχθηκα,στο Υπουργείο Υγείας, με πρωτοβουλία του Γραφείου Αθηνών του Ιδρύματος Konrad Adenauer Stiftung, την αντιπροσωπεία της Νεολαίας του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Γερμανίας, με επικεφαλής τους βουλευτές τον κ.Tilman Kuban και τον κ.Yannick Bury για να τους ενημερώσω για την αντιμετώπιση της πανδημίας από την Ελληνική Κυβέρνηση και συζητήσαμε μαζί τις σημαντικές επιπτώσεις που έχει η πανδημία στην σωματική αλλά και την ψυχική υγεία του ανθρώπου και την ανάγκη ενίσχυσης των συστημάτων ψυχικής υγεία των κρατών σε όλη την Ευρώπη.


Περαιτέρω, με ιδιαίτερη χαρά έλαβα μέρος στην εκδήλωση την οποία διοργάνωσε η ΑΜΚΕ Well- beingr, υπό την Αιγίδα του Δήμου Φιλοθέης- Ψυχικού, με θέμα «Η Ψυχική Υγεία και Ευεξία ως πηγή Ζωής στην σύγχρονη εποχή», ανάμεσα σε σημαντικούς ομιλητές. Μια εκδήλωση αφιερωμένη στην ενίσχυση της καλής μας ψυχικής υγείας, την καλλιέργεια και την ανάδειξη των υγιών πλευρών του εαυτού μας και τη λήψη πρακτικών συμβουλών ψυχικής υγείας από τον well-beingcoach Κωνσταντίνο Χαραντινιώτη, με εύστοχο συντονιστή τον ηθοποιό Νίκο Ψαρρά.


Τον μήνα που πέρασε, παρευρέθηκα και στο 10ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ασθενών το οποίο διοργάνωσε η Ένωση Ασθενών Ελλάδος με την συμμετοχή 90 φορέων-εκπροσώπων ασθενών, υπογραμμίζοντας την σημασία της φωνής των ενώσεων ασθενών στη διαμόρφωση των πολιτικών υγείας στη χώρα μας. Στην ομιλία μου ανέπτυξα όλες τις θέσεις του Υπουργείου Υγείας για την αναδιάρθρωση των υπηρεσιών ψυχικής υγείας του Ε.Σ.Υ, μέσα από την ενίσχυση των υποδομών, του ανθρωπίνου δυναμικού, καθώς και την ένταξη ψηφιακών εργαλείων για την βελτίωση της παροχή υπηρεσιών για την ψυχική υγεία στους συμπολίτες μας, καθώς και τη θεσμική συμμετοχή των εκπροσώπων των ενώσεων ασθενών στην Εθνική Επιτροπή για την Ψυχική Υγεία ενόψει της εκπόνησης του Εθνικού Σχεδίου Δράσης.


Επίσης, έλαβα μέρος στην εκδήλωση που διοργάνωσε η ΔΗΜ.Τ.Ο Πεντέλης της Ν.Δ με θέμα «Η Ψυχολογική Διαχείριση της Συνεχιζόμενης Κρίσης», όπου συζητήσαμε για τις ραγδαίες αλλαγές που έφερε η πανδημία στην καθημερινότητα όλων των πληθυσμιακών ομάδων, με έμφαση στα παιδιά και τους εφήβους. Υπογράμμισα ότι θέσαμε ως στόχο μας στο Υπουργείο την ανοικοδόμηση των υπηρεσιών ψυχικής υγείας που αφορούν τα παιδιά, για την παροχή ποιοτικών και ανθρωποκεντρικών υπηρεσιών στην κοινότητα, χωρίς αποκλεισμούς


Πέραν των άλλων, ο εγκλεισμός που βιώσαμε, λόγω της πανδημίας, ανέδειξε εξίσου επιτακτικά καιτο πρόβλημα των εξαρτήσεων τόσο σε ενήλικους όσο και σε παιδιά και εφήβους. Στα πλαίσια της ενίσχυσης της πρόληψης των εξαρτήσεων και την ενημέρωση μαθητών, γονέων και εκπαιδευτικών εγκαινιάσαμε τον νέο χώρο του Κέντρου Πρόληψης Εξαρτήσεων & Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας «Αθηνά Υγεία», στο κέντρο της Αθήνας, ώστε να βελτιώσουμε τις υπηρεσίες που παρέχει στους πολίτες, με προγράμματα ενίσχυσης των ατομικών και κοινωνικών δεξιοτήτων κάθε ατόμου, ώστε να μπορεί να υποστηρίζει αποτελεσματικά τον νεανικό πληθυσμό αλλά και τους γονείς και εκπαιδευτικούς.


Έλαβα επίσης μέρος στην εκδήλωση που διοργάνωσε το Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων «ΑΡΓΩ», που συγχρηματοδοτούμε σε συνεργασία με το Υπουργείο Εσωτερικών, σε συνεργασία με τον Δήμο Αγίας Παρασκευής και την Β΄βάθμια σχολική επιτροπή. Εκεί μίλησα για τις συγκρούσεις της εφηβείας, για την ταυτότητα, την ικανότητα, και για τις αναγκαίες αλλαγές στην ζωή την δική μας ως γονείς αλλά και των παιδιών μας, που απαιτούνται για να αντιμετωπίσουμε, τόσο τις συνέπειες της πανδημίας, όσο και την ενίσχυση της ψυχικής ανθεκτικότητάς μας στην οικογένεια.


Περαιτέρω, συμμετείχαστην Πάτρα, στο πλαίσιο του 24ου Forum Ανάπτυξης με θέμα ¨Η ψυχική υγεία των παιδιών εν καιρώ COVID-19», που διοργάνωσε η 6η Υγειονομική Περιφέρεια, όπου παρουσίασα τις δράσεις και τα προγράμματα του Υπουργείου μας και τις διεθνείς συνεργασίες που έχουμε συνάψει, για τη βελτίωση της ψυχικής ανθεκτικότητας με έμφαση στα παιδιά και τους εφήβους με το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και το ChildMindInstitute, στη Ν. Υόρκη όσο και με την UNICEF.


Επίσης, δεν μπορώ να μην αναφερθώ στο γεγονός, πως την 1η Δεκεμβρίου, στην Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS φέραμε προς ψήφιση στην Βουλή, τρείς βασικές διατάξεις προς στήριξη των δικαιωμάτων των οροθετικών συμπολιτών μας: 1) την επέκταση της άυλης συνταγογράφησης και στις αντιρετροϊκές θεραπείες, 2) την καθιέρωση δωρεάν αυτοδιαγνωστικών ελέγχων για την έγκαιρη ενημέρωση και την μετάδοση του HIV και 3) την αναγνώριση της δυνατότητας τεκνοθεσίας από οροθετικούς γονείς, εφόσον αυτοί λαμβάνουν την θεραπεία τους, στηρίζοντας έμπρακτα τον αγώνα των πασχόντων ενάντια στο στίγμα και τις διακρίσεις.


Για τη νομοθετική αυτή πρωτοβουλία μίλησα, εκπροσωπώντας τον Πρωθυπουργό,στην εκδήλωση «HIV/AIDS: 40 χρόνια μετά», που διοργάνωσε η Κοσμητεία της Σχολής Επιστημών Υγείας, σε συνεργασία με τη «Θετική Φωνή» και την «Ελληνική Εταιρεία Μελέτης και Αντιμετώπισης του AIDS».


Εξάλλου, συμμετείχα στο πρώτο «Meeting ofMinds on Quality of Care», που διοργανώθηκε από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας με επικεφαλής τονδιευθυντή Ευρώπης Dr. Hans Kluge, όπου συζητήσαμε και ανταλλάξαμε ιδέες με στόχο τον βέλτιστο μετασχηματισμό των συστημάτων υγείας. Εκεί ανακοίνωσα την επέκταση των υπηρεσιών του γραφείου ποιότητας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας «Quality of care Athens Οffice», σε ειδικό πρόγραμμα που αφορά την ποιότητα υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας παιδιών και εφήβων, για τα επόμενα 5 χρόνια.


Συμμετείχα, εξάλλου, στο 30ο Πανελλήνιο Πνευμονολογικό Συνέδριο, συγχαίροντας τους Πνευμονολόγους μας που λόγω της πανδημίας δίνουν τον αγώνα τους στην πρώτη γραμμή. Εκεί συζητήσαμε για την επίπτωση που έχει η πανδημία, όχι μόνο στην σωματική αλλά και στην ψυχική υγεία και των γιατρών μας και για το όραμά μας ως Υπουργείο να δημιουργήσουμε ένα ολοκληρωμένο σύστημα ψυχικής υγείας στη χώρα μας, με υπηρεσίες ανθρωποκεντρικές, υψηλής ποιότητας, με έμφαση και στην αντιμετώπιση του εργασιακού burn-out των υγειονομικών μας.


Τέλος, παρευρέθηκα στην υβριδική συνάντηση δημόσιας πληροφόρησης του 17ου Πανελληνίου συνεδρίου Αλκοολικών Ανώνυμων που διοργανώθηκε από την οργάνωση Αλκοολικών Ανώνυμων και τη στήριξη της Διοίκησης του Νοσοκομείου Αττικόν. Συζητήσαμε για την ενίσχυση της προσπάθειας της δημόσιας πληροφόρησης όσων πάσχουν από την ασθένεια του αλκοολισμού και ανέπτυξα τις δράσεις όλων των εποπτευόμενων φορέων του Υπουργείου Υγείας που έχουν αναπτύξει δομές τόσο για την πρόληψη όσο και για τη θεραπεία για την αντιμετώπιση των βλαπτικών συνεπειών από το αλκοόλ στους συνανθρώπους μας.


Κλείνοντας, επισκέφθηκα το Γ.Ν. Ασκληπιείο Βούλας, προκειμένου να επιθεωρήσω τις εργασίες ανέγερσης της νέας σύγχρονης Παιδοψυχιατρικής Κλινικής του νοσοκομείου. Ένα έργο ζωτικής σημασίας για την ψυχική υγεία των παιδιών και εφήβων της Αττικής που δοκιμάζεται ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Η κλινική αυτή αποτελεί άλλη μία απόδειξη ότι η σημερινή Κυβέρνηση και το Υπουργείο Υγείας συνεχίζουν να πορεύονται με στόχο τη δημιουργία ενός νέου, σύγχρονου και ενισχυμένου ΕΣΥ με σύγχρονες υποδομές κατάλληλες να αντιμετωπίσουν τις διαρκώς αυξανόμενες υγειονομικές προκλήσεις.


Φίλες και φίλοι,


Καθημερινά το έργο μας, για να ανταποκριθούμε στις νέες ανάγκες που δημιουργούνται αλλά και για την παροχή σύγχρονων, φιλικών και αποτελεσματικών υπηρεσιών ψυχικής υγείας, με ίση πρόσβαση για όλους, σταθερά υλοποιείται.


Δεν ξεχνάμε, για άλλη μια φορά, το πόσο σημαντικός είναι ο εμβολιασμός όλων μας απέναντι στην νόσο, ιδίως τώρα σε αυτήν την κρίσιμη στιγμή της μάχης μας κατά της πανδημίας, λόγω και της εμφάνισης της νέας μετάλλαξης Ο.


Όπως είπε και ο Πρωθυπουργός:«Το μήνυμα για φέτος είναι ότι οι καλύτερες γιορτές είναι οι ασφαλείς γιορτές.» Αυτή τη στιγμή αρκεί να τηρήσουμε τα μέτρα τα οποία ήδη υπάρχουν. Με συχνούς ελέγχους, επιτάχυνση των εμβολιασμών, ιδίως της ενισχυτικής δόσης, με πολλά self-test και χρήση της μάσκας, έτσι ώστε εμείς οι ίδιοι να ελέγχουμε την κατάσταση της υγείας μας. Είναι το κοινό στοίχημα πολιτείας και πολιτών απέναντι στην Όμικρον. Γιατί όπου ο εμβολιασμός προχωρά, ο ιός υποχωρεί.


Είναι δε σημαντικό να υπογραμμίσουμε ότι έχει καταγραφεί σε πρόσφατη έρευνα που πραγματοποιήθηκε από το Πανεπιστήμιο Νότιας Καλιφόρνιας(USC), πως ο εμβολιασμός δεν προστατεύει μόνο από την μόλυνση, αλλά συμβάλλει σημαντικά και στη βελτίωση της ψυχικής υγείας και τη μείωση του φόβου και του άγχους που νιώθουν οι άνθρωποι απέναντι στον ιό και τις νέες πρωτόγνωρες για όλους, συνθήκες της ζωής μας.


Εμείς, μέσα από δράσεις και προγράμματα εργαζόμαστε καθημερινά για την δημιουργία ενός ολοκληρωμένου δικτύου υπηρεσιών ψυχικής υγείας και απεξάρτησης ώστε να υπάρχει πάντα ένα χέρι βοήθειας και υποστήριξης, για όποιον το χρειάζεται.


Παρόλο, που οι καιροί είναι δύσκολοι και οι γιορτές μας, για άλλη μια χρονιά, θα είναι διαφορετικές, ας μείνουμε ανθεκτικοί και αισιόδοξοι.


Από την καρδιά μου σας εύχομαι Καλά Χριστούγεννα και ένα χαρούμενο και υγιές 2022!



bottom of page